Общината прави пореден опит да реши проблема с неосъществения градски универсален магазин
Автор: Екип Burgas24.bg 17:13 / 22.08.2013Коментари ()1160
© Burgas24.bg
Община Бургас прави пореден опит да реши проблема с неосъществения градски универсален магазин в същинския център на града. Общинска администрация предприема мерки отново чрез съда, каза Златина Георгиева, директор на дирекция "Правно-нормативна" към Община Бургас.

Проблемът съществува повече от две десетилетия, а началото му се корени още при мандата на кмета Йоан Костадинов. В него е замесена държавата, общината, частна фирма-инвеститор и реститути. Сагата се гледа в съда на различни нива, но и до днес окончателно решение няма, в резултат на което в идеалния център на Бургас на площад "Тройката", точно срещу сградата на Съдебната палата, стои ограден неизползваем огромен терен. До преди няколко години там бяха положени основи и изграден първият етаж от така наречения ГУМ, голям търговски център. Основите се пълнеха с вода и теренът се превърна в своеобразен жабарник.След изчистване и заравняване на терена мястото стои оградено и неизползваемо. С цел да разреши спорът общината е решила да насрочи дело за делба между съсобствениците в това начинание.

"Сегашната администрация има желание този обект да изглежда добре и приветливо. При встъпването си в длъжност кметът Димитър Николов завари висящи съдебни производства относно собствеността на терена - спор между държавата, който се провеждаше от областна управа и дружеството ГИР - старозагорско дружество, спечелило правото на строеж. До онзи момент общината участваше като трето лице, привлечено към делото. Кметът Николов изиска и променихме позицията на общината и тя встъпи главно в делото, като заяви собствените си права. Като приключи това производство общината, бе призната за собственик на терена, но не на целия терен. В него има и реституирани имоти на бивши собственици. В момента това е основният проблем, който се явява, за да се реализира строителството. Затова решихме да заведем дело за делба, в което да привлечем всички настоящи собственици на части от имоти в терена. Ако през 2007 година те са били 4-5 на брой сега са още повече, защото част от собствениците са продали идеални части от своята собственост на физически и на юридически лица. Тези идеални части дори са апортирани в дружества и това усложнява удовлетворяването на претенциите на всеки един от собствениците. Затова идеята е да се съберем в съдебната зала и всеки да си каже претенциите. Ако те съвпадат и постигнем споразумение, няма пречка то да бъде одобрено от съда, като преди това ще бъде представено за одобрение от общинските съветници. Надявам се да се стигне до тази фаза и по този начин ще се опитаме да разплетем този заплетен възел", каза Златина Георгиева.

Тя допълни, че основните страни по спора са уморени от дългите години съдебни дела и има шанс да се стигне до споразумение. За жалост, в един такъв спор не може да бъдат удовлетворени претенциите на всички. Реституираните собственици очакват да получат част от някаква собственост и това е нормално. От общината заявиха желание техните претенциите да бъдат реално удовлетворени и обективно да се подходи към разрешаването на казуса. Общата площ на спорния терен е 6,5 декара, като най-голямата част е на община Бургас. В момента се събират доказателства и се очаква през септември в съда да бъде внесен иск за образуване на дело за делба.

Източник: Радио "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Obshtinata-pravi-poreden-opit-da-reshi-problema-s-neosushtestveniya-gradski-universalen-magazin-450009
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.