КРС: Има напредък относно радиочестното замърсяване по Черноморието
Автор: Екип Burgas24.bg 13:14 / 20.08.2013Коментари ()735
© Burgas24.bg
Към днешна дата няма смущения на сигнала на нито една българска радиостанция било то национална или местна. Това заяви в Бургас председателят на Комисията за регулиране на съобщеният д-р Веселин Божков, обобщавайки направените проверки за смущаване на сигнала на български радиостанции от чужди, предаде репортер на Burgas24.bg.

По думите на представителите на Комисията, там където се появяват смущения те са кратковременни и се дължат на географските особености на границата ни със съседните държави.

Национални и местни български радиостанции не са заглушавани от предавателите на съседни страни. Това съобщиха в Бургас от Комисията за регулиране на съобщенията. Според д-р Веселин Божков - председател на КРС: "Към днешна дата, за трета поредна година ние казваме-нямаме смущения на нито една българска станция, било то национална или локална."

Успехът според представителите на КРС се дължи на подписания преди 3 години меморандум за взаимодействие в насока ограничила разпространението на сигнала с Турция, като в резултат на това Турция е ограничила мощността на излъчване на радиостанциите в страната с 15-20 децибела.
Въпреки това много жители на Бургас са категорични, че пътувайки по морето има смущения на сигнала.

От Комисията обясняват тези съобщения с топлината на морската вода, която позволява разпространението на радиовълните, както и че няма високи планински масиви, които да ги спрат.

Цанка Капитанова от КРС направи следното уточнение: "Когато говорим за тези трансгранични прониквания основно трябва да кажем, че те са временни и с непостоянен характер. Единствено при много благоприятно стечение на обстоятелствата - температура на въздух, състояние на морето е възможно да бъде проникването в по-продължителен период."

Като цяло трансграничните замърсявания са намалели, като от КРС правят сравнение със измерен през миналото лято сигнал от 97 турски радиостанции в Созопол при едва 37 това лято. Всичко това показва, че има значителен напредък.

Източник: Агенция "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 1
04.09.2012 »
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/KRS-Ima-napreduk-otnosno-radiochestnoto-zamursyavane-po-Chernomorieto-449596
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.