Регионалната библиотека смята да дигитализира семейни архиви
Автор: Екип Burgas24.bg 12:52 / 20.08.2013Коментари ()738
© Burgas24.bg
Регионална библиотека "Пейо Яворов" има идея да дигитализира семейни архиви. Тази идея изказа ръководителят на проекта "Парчета @рт" Станислава Михайлова. Идеята е след края на този проект, по който се дигитализират грамофонни плочи, документални филми, пощенски картички и картини, екипът да започне да дигитализира и стари видеокасети.

За момента по проекта, по който се работи в сътрудничество с бургаската художествена галерия и читалищата в Поморие и Созопол, са качени около 101 музикални файла. Те представляват демо версии на произведения, главно от български композитори. За някои от тях от библиотеката имат и ноти, които могат да се предоставят допълнително. Има и информация за самото произведение и автора му. Идеята е впоследствие да се дигитализира целия фонд на библиотеката с грамофонни плочи.

Засега на сайта на проекта, който носи същото име, са качени и няколко документални филми, сред които и лентата на Никола Ковачев "Утринни плажове", която я има единствено в регионалната бургаска библиотека. Могат да се видят 3 минути от лентата, но при желание от културния институт могат да организират прожекция.

Както за филмите и музиката, така и за картините има подробна информация. Засега са дигитализирани платна от галерия "Петко Задгорски" в Бургас и от галерията в Созопол.

Нели Балева, част от екипа, който се занимава с дигитализацията на пощенски картички, представи този раздел от сайта и от проекта въобще. Тук също има подробна информация за самата картичка, както и за текста на нея и годината й на изпращане.

"Картичките са събирани в библиотеката повече от 30 г., а в сайта са представени основно тези от края на 19 в. и 60-те г. на 20 в. Най-старата пощенска картичка е от 1891г. Тя показва ул "Фердинандова" в Бургас и площада, който се намира сега пред сградата на общината", посочи Балева. Засега са качени около 200 картички, главно от фонда на бургаската библиотека.

Източник: Радио "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Regionalnata-biblioteka-smyata-da-digitalizira-semeini-arhivi-449591
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.