Насилието върху възрастни хора в Бургас се увеличило
Автор: Екип Burgas24.bg 14:08 / 14.07.2013Коментари ()651
От януари до юни месец през Центъра за превенция на насилието и престъпността са преминали 135 човека, които са потърсили помощ от специалистите там. Това съобщи Валентина Станкова, общински служител в Центъра. С тях са проведени близо 200 консултации със социален работник, психолог, юрист. Съвместно с юриста на центъра са подготвени 34 молби за защита от домашно насилие или са стартирани 34 граждански дела за защита от домашно насилие. Преобладават случаите, в които жертви на домашно насилие са жени. Но има и случаи, в които жертвите са мъже. Това са предимно възрастни хора, които са по някакъв начин насилвани от свои роднини за имоти и друг вид финансови облаги. За съжаление, в Бургас се увеличават случаите, в които възрастни хора, мъже и жени, стават жертви на насилие от страната на свои роднини, каза Станкова.

През миналата година Центърът е стартирал специализирана програма за извършители на домашно насилие, която се предоставя само в две неправителствени организации в страната. Тя се налага с мярка по Закона за защита от домашно насилие от Районен съд - Бургас.

"Само през закона можем да накараме тези хора да я посещават. Доброволно много трудно се случва. Предлагали сме на хора, които имат наистина нужда от тази програма, но без съдебна заповед това не се случва", обясни Станкова. През миналата година е имало 10-12 такива заповеди.

"Трудна е нагласата на такъв тип хора с агресивно поведение, първо да си признаят, че са насилници и поведението им да търпи корекция. Но преминавайки през срещите те разбират, че така или иначе, това е полезна програма за тях.", посочи тя.

Програмата е шестмесечна и се срещите са два пъти месечно. Сред насилниците, посещаващи програмата, има такива, които се отказват, но и има и продължаващи.

"Един на 15 да се промени и да коригира поведението си ще бъде успех за нас", категорична е Станкова. По нейните думи, е нужно вмете страни да посещават дългосрочни терапии, след което да се подложат на обща, семейна.

"Ние не целим да разделяме хората, а да промени начина им на отношение един към друг", разясни тя. "Трудно се получава, но не е невъзможно, имаме добри примери за това", каза още Станкова.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Nasilieto-vurhu-vuzrastni-hora-v-Burgas-se-uvelichilo-443094
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.