Специалист по европроекти даде оценка "5" за работата на община Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 13:39 / 10.07.2013Коментари ()1783
© Burgas24.bg
Оценка "5" по шестобалната система даде на работата на община Бургас Снежана Димитрова, специалист по европроекти, която работи по проекта "Иновативни модели за добро и прозрачно управление в Община Бургас". По подобни проекти е работила в още 10 български общини.

Димитрова посочи, че познавайки тяхната работа дава тази оценка, като местната администрация определено има капацитет да я повиши. Това може да стане с въвеждането на нови информационни канали като социалните мрежи, които да послужат за допълнителна връзка с граждани. Въвеждането им пък може да стане с наемането на много млади хора, които да работят в администрацията. Представително изследване, част от дейностите по проекта, направено измежду 1 100 човека, показва, че повечето са били удовлетворени от работата на администрацията.

"Хората на Бургас са отворени към света и все повече притискат общината да има нови подходи. Един от тях са мобилните центрове, засилване работата на електронното правителство, създаване на колцентрове с обратна връзка, търсене на други канали за комуникация, освен интернет и преустройство на страницата на общината. Пропуск е че тя не е достъпна през смартфони и таблети. Бургазлии искат там да има по-структурирана и целенасочена информация, но общината определено има желание за комуникация с хората, което е от ключово значение", посочи Димитрова.

Въз основа на направеното проучване по проекта "Иновативни модели за добро и прозрачно управление в Община Бургас" има няколко предложения към местната управа. Едно от тях е тя да има има проактивно действие с гражданите - да получава през социалните мрежи предложения от гражданите, но общината да им отвръща.

Според Димитрова се създава впечатление, че гражданите пишат, но няма човешки ресурс който да им отговори. Важна стъпка е създаването на комуникационна стратегия. Друго важно според специалистът е да се подобри информационната среда вътре в администрацията. Изследването показва, че основно хората се вълнуват от информация за озеленяването, инфраструктура, здравеопазване, транспортни връзки, неща от ежедневието им.

Източник: Радио "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Specialist-po-evroproekti-dade-ocenka-5-za-rabotata-na-obshtina-Burgas-442443
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.