Проект "Спри и се прегледай" цели ранното диагностициране на рака
Автор: Екип Burgas24.bg 13:38 / 05.07.2013Коментари ()1016
Във Варна откриват семинар за медицински специалисти по проект "СПРИ и се прегледай", който ще се проведе от 15.00 ч. на 10 юли в гр. Бургас, Хотел «Мираж».

Проект "СПРИ и се прегледай" цели повишаване на ефективността на мерките за превенция на онкологични заболявания и ранното им диагностициране чрез създаване на необходимите условия за провеждане на програми за
организиран скрининг - Национален скринингов регистър
със система за известяване, повишаване на информираността в обществото чрез национална информационна кампания и организирани скринингови прегледи сред целевите групи.

В рамките на семинара ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с провеждането на скрининговите прегледи по всяка една от трите локализации рак, за които скрининговите програми са доказали своята ефективност в редица страни - на млечната жлеза, на маточната шийка, на дебелото черво и ректума. Ще бъдат обхванати общите въпроси на скрининга и спецификата по провеждане на скринингови прегледи по посочените локализации рак. Ще бъде направена и демонстрация на информационната система Национален скринингов регистър и система за известяване.

Събитието се организира от Министерство на здравеопазването в изпълнение на проект "СПРИ и се прегледай", осъществяван с финансовата подкрепа
на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Proekt-Spri-i-se-pregledai-celi-rannoto-diagnosticirane-na-raka-441591
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.