"Шарено котле" започва утре в "Меден рудник"
Автор: Екип Burgas24.bg 16:40 / 31.05.2013Коментари ()839
©
На 1 юни от 10.30 часа в к-с "Меден рудник" започва второто издание на фестивала "Шарено котле - култура и традиции на местните общности". Той се организира от читалище "Св. Св. Кирил и Методий 1985" с подкрепата на Община Бургас.

Идеята на празника е представители на по-големите етнически общности, населяващи града ни, да се представят с традиционния си фолклор, характерни ястия, предмети от бита, както и занаяти.

Фестивалната програма включва:

- Пъстра концертна програма на открита сцена с фолклора на българската /представена от странджански и тракийски групи/, руската, турската, арменската, гръцката, ромската общност.

- Богато разнообразие от типични за различните кухни сладки и солени вкусотии ще се предлагат на специално подредени за целта щандове - от руските пирожки, през арменските сладки, еврейския хляб, уникалната турска баклава и шербет, до полските колачки, гръцко софрито и нашенската баница и погача.

- Представителите на общностите ще се включат в кулинарна битка, а журито ще определи кой ще е "Майстор сладко" и "Майстор солено" за тазгодишното издание на фестивала.

- Арт работилници за традиционни занаяти - грънчарство, кошничарство, обработка на вълна, сувенири от естествени материали, изработка на табелки с надпис "моето име на арменски" и др. ще приемат всеки желаещ да опита със своите ръце да създаде и отнесе сувенир за спомен от фестивала.

- За повече добро настроение и приятни спомени ще могат да се правят снимки с български, арменски, руски, турски и ромски носии.

Очакваме ви на 01.06.2013 г. от 10.30 до 20.00 часа в к-с "Меден рудник" - втората спирка на автобус 211.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Shareno-kotle-zapochva-utre-v-Meden-rudnik-435443
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.