Шипокрила калугерица посети Бургаските езера
Автор: Екип Burgas24.bg 10:04 / 23.04.2013Коментари ()826
©
Шипокрила калугерица е наблюдавана да се храни на нива около язовир Мандра преди дни. Това е петото за България наблюдение на вида. Предпоследното такова е съобщено през 2010 година, а първото през далечната 1960 година. Всичките пет наблюдения са от района на Бургаските влажни зони. Така например, преди 53 години шипокрилата калугерица е видяна в Мандренското езеро, днес тя отново е посетила района на този сладководен водоем.

Шипокрилата калугерица е типичен представител на Мала Азия. Оттам видът най-вероятно ни навестява от време - на време. Тази сравнително дребна птица има малко шипче на сгъвката на крилото, откъдето идва и името й. Шипокрилата калугерица е привлекателен вид за туристите, които посещават различни страни с цел наблюдение на птици. Тази птица е случаен вид в Европа.

"Бургаският район отново е "с едни гърди напред" с това наблюдение", споделя д-р Петър Янков. Бургас притежава големи възможности за развитие и предлагане на специализиран туризъм, какъвто е орнитотуризмът. Той би могъл да бъде едно добро допълнение към традиционния летен туризъм, с който градът е популярен не само в Европа, но и други страни по света.

Затова регистрирането на подобни наблюдения е от значение за хората, които обичат да наблюдават птици в дивата природа. В страната ни всички наблюдения на нови видове птици до десетото такова се съобщават в специален протокол в Българския национален комитет за редките видове птици - BUNARCО. Това е независим орган, който "поддържа" официален списък на птиците в България. Такъв има всяка една страна. Наблюдението на шипокрилата калугерица близо до язовир Мандра вече е докладвано пред Комитета.

Шипокрилата калугерица е била регистрирана по време на редовните наблюдения на състоянието на езерата на Бургас, провеждани по проект "Живот за Бургаските езера" към програма LIFE+ на ЕС, изпълняван от Българско дружество за защита на птиците.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Shipokrila-kalugerica-poseti-Burgaskite-ezera-428867
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.