Няма прелели реки и язовири на територията на област Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 11:20 / 08.04.2013Коментари ()591
По информация на Басейнова дирекция - Бургас към настоящия момент състоянието на реките и язовирите в областта е в рамките на нормалното. Наблюдава се повишаване единствено в нивото на водите на язовирите "Камчия", "Ясна поляна" и "Ново Паничарево", но в рамките на нормалното за сезона. Няма предпоставки същите да доведат до извънредни ситуации. Не се очаква аварийно покачване на нивото на същите.

"Напоителни системи" ЕАД - Клон Черно Море стопанисва 9 язовира на територията на област Бургас - "Порой", "Ахелой", "Трояново", "Крушево", "Церковски", "Скала 1", "Скала 2", "Барган", "Детелина". Нивата им са в нормите, като от тях регулярно и по план се изпускат "Порой", "Ахелой", "Трояново" и "Барган". И деветте стопанисвани от дружеството язовири разполагат с налични свободни обеми.

През месец октомври 2012 Комисия, назначена от областния управител провери 40 речни участъка и 38 язовира в област Бургас.

От тях в най-добро състояние са язовирите за питейно водоснабдяване- "Ясна поляна", "Ново Паничарево" и язовир "Камчия", стопанисвани от ВиК. Също поддържани и под постоянно наблюдение са водоемите експлоатирани от "Напоителни системи" ЕАД- клон Черно море.

По време на проверката експертите са направили предписания за язовирите стопанисвани от общини, сдружения за напояване и частни лица. Същите задължително трябва да поддържат достатъчен свободен воден обем в язовирите, който през зимния и в периода на пролетното пълноводие да не превишава 2/3 от общия обем. При обилни валежи да се предприеме незабавно изпускане на вода и да си осигури непрекъснато наблюдение. В предписанията на комисията са залегнали още почистване на стените и преливниците на язовирите от растителност, ремонтни работи, както и изготвяне на анализ за техническото състояние на големите язовири.

Областният управител е поискал от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане да предвиди, в Националния план, средства за почистване на реките със затруднена проводимост в областта.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Nyama-preleli-reki-i-yazoviri-na-teritoriyata-na-oblast-Burgas-425954
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.