Лицето на протестиращите бургазлии: Ще окупираме БДЖ
Автор: Екип Burgas24.bg 12:52 / 06.03.2013Коментари ()1869
© Burgas24.bg
Инициативния комитет на протестиращите в Бургас не са предвидили специални прояви във връзка с националния ден на траур, обявен по повод смъртта на Пламен Горанов от Варна. Това каза председателят на инициативния комитет в Бургас Михаил Неделчев. Той допълни, че и тази вечер от 18.00 часа ще се проведе поредния граждански протест на площада до Съдебната палата. От инициативния комитет обмислят и да предприемат действия по повод процедурата по приватизацията на "БДЖ - Товарни превози".

"Ще окупираме БДЖ", каза Неделчев, а на въпрос по какъв начин ще направят това той обясни, че все обмислят бъдещите си действия, но най-вероятно ще направят палатков лагер, тъй като имало много ентусиасти. Той допълни, че вече е готов окончателния вариант на писмото, което Инициативния комитет ще изпрати до президента и до останалите инициативни комитети в страната. По думите му новата точка, която е включена към останалите искания е мораториум за всички концесионни сделки. Основните искания са да не се разпуска Народното събрание и възможно най-бързо да се промени Изборния кодекс, така че да даде възможност при равни условия в предстоящите избори да участват неправителствени организации, граждански сдружения и независими кандидати. Те също така настояват към всяка една държавна и общинска институция да бъдат създавани обществени съвети, които да оказват превантивен, текущ и последващ контрол върху тези същите тези институции.

Друго искане на бургазлии е създаването на постоянно действащ обществен съвет към бъдещето правителство, в който участие и представителство да имат всеки един от регионите в страната, според административното деление. Пълна прозрачност в дейността на парламентарните комисии и даване на възможност на заинтересованите лица за изразяват публично достъпни становища по предлаганите промени. Да се сезира прокуратурата по сделки за приватизация и концесии за последните десет години.

"Трябва да се обединим понеже скоро няма да остане държава. Това не може да продължава, държавата не е фирма някакви лица да се отнасят с нейната територия като еднолични търговци без да се допитват до общественото мнение.Това просто вече е недопустимо", посочи Неделчев.

Източник: Радио "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 289
01.07.2016 »
01.07.2016 »
30.06.2016 »
28.05.2016 »
15.04.2016 »
01.04.2016 »
предишна страница [ 1/49 ] следващата страница
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Liceto-na-protestirashtite-burgazlii-Shte-okupirame-BDZh-419906
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.