Отчетоха по-голям интерес към курсовете за водно спасяване
Автор: Екип Burgas24.bg 15:04 / 28.02.2013Коментари ()719
© Impact Press Group
Тази година интересът към курсовете по водно спасяване е по-голям, каза за Васил Загорчев, специалист по Водно спасяване към БЧК-Бургас. Една от причините за това е че самите курсове са започнали по-рано и още на 15 януари се проведе приемен изпит. Днес и утре се проведат заключителните изпити от курсове за водни спасители за плувни басейни и водни паркове и общо 4 курса вече са организирани.

"Започнали сме вече трети курс за спасители на басейни, а в понеделник започва първи за спасители на море. За групата спасители за море има 20 кандидати, а в момента сме започнали курс с15 човека за спасители на басейни", каза специалистът.

При заключителните изпити, които се провеждат на басейна в Младежки дом се явяват 34 кандидати като сред тях има и дами. Бъдещите спасители се справят на теоретичен изпит - тест, медицински изпит за оказване на първа помощ и практическия изпит - демонстриране на водно спасителна акция и оценка на плувните качества.

"На практическия изпит- кандидатите за спасители на водни басейни трябва да могат да преплуват 50 м свободен стил за 50 сек., след това се преминава към най-съществената част - извличане на пострадал. Те трябва да преплуват 25 м към удавника, да подходят към него по специфичен начин, да го извлекат и да преплуват обратно - всичко това за 1 мин. и 20 сек. След това кандидатите трябва да преплуват 20 м под вода, да демонстрират освободителни хватки, да покажат различни начини на влизане във водата, тъй като има различни подходи в зависимост от различните ситуации и използване на спасителни средства като буй и обездвижваща дъска", обясни Загорчев.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Otchetoha-po-golyam-interes-kum-kursovete-za-vodno-spasyavane-418817
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.