Откриват детската изложба "Артистичният дух на Бургас ще живее"
Автор: Екип Burgas24.bg 15:29 / 05.02.2013Коментари ()929
©
На 6 февруари 2013 г. от 18.30 ч. Детската галерия De' Art открива поредната си изложба от поредицата Учител-Ученици, която носи своя надслов "Артистичният дух на Бургас ще живее". Изложбата е на малките творци от Школа "Батик" и на тяхната ръководителка г-жа Златка Бобева. Не безизвестен е фактът, че Златка Бобева е основател на първата школа по "батик" в България - национално достижение за града ни, носител на специална награда за преподавател по изобразително изкуство, носител на приза "почетен гражданин на Бургас".

Школа "Батик" е основана през далечната 1980 г. към НЧ "Асен Златаров 1940", към което функционира и днес. През дългите години на творческа дейност детската школа работи и се развива и към ОУ "Братя Миладинови". От миналата година Школа "Батик" е приета под егидата на Посолството на Република Индонезия и с подкрепата на Сдружение "Приятели на Индонезия - Нусантара" малките бургаски творци имаха своята целогодишна пътуваща изложба в рамките на културната програма на Индонезийското посолство. Детската изложба разкрива необятната, причудлива и весела страна на нашия свят. В нея, чрез форми и цветове е уловена щедростта на природата, светът е без граници, радостта е основен мотив. Изложбата в галерия De' Art е разширено представяне на пътуващата изложба.

Богатия колорит и ефектната неподражаемост на техниката "батик" се дължи на спецификата на рисуване върху памук или коприна с разтопен восък и бои. Няма точна информация за годината и мястото на произход на батика. Популярно е разбирането, че батикът възниква преди повече от 2000 години. Разпространявал се е в страните от Далечния и Близкия Изток, Азия, Индия, Индонезийските острови. Днес древната техника е част от световното културно наследство, за родина на което е прието да се смята Индонезия.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Otkrivat-detskata-izlozhba-Artistichniyat-duh-na-Burgas-shte-zhivee-413688
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.