Бургас първи въвежда зоополиция
Автор: Екип Burgas24.bg 11:06 / 11.01.2013Коментари ()1355
© Burgas24.bg
Община Бургас първа в страната въвежда зоополиция, каза директорът на общинската дирекция "Екология" Павлин Михов, цитиран от Фокус. На първо време тя тръгва с двама инспектори.

Вместо обаче да се следи дали се спазват правата на животните и те обект на тормоз ли са, морската зоополиция ще контролира основно собствениците за изпълнението на задълженията им според закона за ветеринарномедицинската дейност.

Михов обясни, че ще се контролира спазването на всички текстове, които касаят отглеждането, разхождането, стопанисването на домашните любимци и спазване на правилата от собствениците им.

"Излязоха няколко нормативни документа, които регламентират редица изисквания по отношение на домашните животни, които масово се нарушават. Най-често това са разходка на животни без каишка и намордник, разхождане на непозволени за целта места, като детски площадки и залесени площи, непочистване след физиологичните нужди на животното", посочи той.

От дирекцията се натъкват и на редица случаи, в които граждани гледат и хранят огромен брой животни, без да имат условия за това и така създават множество неудобства.

Зоополицаите ще следят и за това дали животните са чипирани и регистрирани, което е важен момент, за да има общината представа за действителния брой домашни любимци, както и заплащане на задълженията, които имат собствениците към администрацията като например такса за притежание на куче.

При констатирани нарушения зоополицията ще глобява собствениците. При възможност инспекторите ще контролират и спазването на текстовете на Закона за защита на животните.

Община Бургас има готовност да осигури около 1000 чипа за домашни животни за пенсионери и социално слаби. Надеждите са, че по този начин ще бъдат обхванати всички нерегистрираните домашни животни.

Източник: в. "24 часа"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Burgas-purvi-vuvezhda-zoopoliciya-407785
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.