Започна проверка на скандалните дюни в Несебър
Автор: Екип Burgas24.bg 15:04 / 02.01.2013Коментари ()702
© Burgas24.bg
Експерти от регионалните структури на Държавен строителен контрол и Министерството на Околната среда и водите -Бургас започнаха тази сутрин проверка на документацията даваща право на строеж върху терена в Несебър, който природозащитници определят като пясъчни дюни, предаде репортер на Burgas24.bg. Както стана ясно още на 30 декември върху 29 декара ще се изгражда жилищен комплекс на четири етапа,а работата по заравняването на терена започна в празничните дни.

Проверката на експертите от двете институции се извършва в община Несебър. От Регионалната еко-инспекция проверяват за промени свързани с плътността на застрояването, за които не са информирани от страна на инвеститора. Такива обаче са били извършени миналата година и за тях има документи.
От еко-инспекцията потвърдиха, че теренът попада в НАТУРА 2000 по директивата за хабитатите. Според директора на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев :"Теренът е минал процедура по екологична оценка, след това 2008 година е направен доклад по оценка за съвместимост . Така че всички изискуеми процедури, които са свързани с НАТУРА 2000 са минали. Така че не е защитена територия, а е защитена зона. Но в тая зона не е забранено строителството. Разрешава се след съответната процедура и тази процедура е проведена".

От Строителния контрол пък проверяват изрядността на строителните книжа и съгласувателните писма и дали отговарят на Подробния устройствен план, с който е сменен статута на терена. Според Държавния строителен контрол подробният устройствен план на Несебър, който е в сила от 2007 година подлежи само и единствено на пряк съдебен контрол.

Прокуратурата може да бъде сезирана от държавни институции и то ако се открият сериозни нарушения. ДНСК от своя страна може да отмени строителното разрешение при констатирани пропуски. Инвеститорът обаче има право да ги отстрани и да обжалва това решение в 14 дневен срок.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Zapochna-proverka-na-skandalnite-dyuni-v-Nesebur-405923
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.