Несебър посрещна гости от Турция
Автор: Екип Burgas24.bg 08:59 / 10.12.2012Коментари ()549
©
По покана на кмета Николай Димитров в община Несебър гостува официална делегация от побратимената община Сафранболу в Република Турция. Турската страна бе представена от председателя на тамошния общински съвет Мустафа Дикмен и Ердоган Шенол - зам.-кмет на Сафранболу.

В присъствието на общински съветници турските гости бяха официално посрещнати в Археологически музей от кмета на Община Несебър Николай Димитров и председателя на Общинския съвет Благой Филипов. Гостуването връща несебърската визита от пролетта, когато бе подписано споразумение за популяризиране на културния туризъм и развитие на сътрудничеството между двете общини. Според меморандума двете страни се задължават да насърчават настоящото и бъдещето развитие на отношенията между двата града, намиращи се под егидата на ЮНЕСКО, в сферата на туризма, културата, историята и спорта.

Сътрудничеството между двата града и общини датира от 2001 г., когато официални представители на Сафранболу участваха в международния симпозиум за опазване на градовете от Югоизточна Европа, включени в списъка на Световното наследство, който се проведе в Несебър. Освен с експонатите в музея турските гости се запознаха и с културно-историческите забележителности на открито, намиращи се на полуостровната част на Несебър - единственият български град под егидата на ЮНЕСКО. Двете страни обсъдиха и добри практики, прилагани в опазването и съхраняването на обекти, включени в списъка на Световното наследство.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Nesebur-posreshtna-gosti-ot-Turciya-401201
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.