Холандският Св. Николай акостира на пристанище Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 14:08 / 02.12.2012Коментари ()1713
Тази сутрин на пристанище Бургас акостира холандският Св. Николай - Синтерклаас. Дългоочакваният гост беше посрещнат от кмета на град Бургас - г-н Димитър Николов, посланика на кралство Нидерландия в България - Н.П. Карел ван Кестерен, деца, родители и журналисти.

Синтерклаас пристигна от Холандия по вода, както оригиналната холандска традиция повелява. Тя разказва още, че Св. Николай и неговите верни помощници Зварте Пит, тръгват от Испания на кораб за Холандия, за да раздават подаръци на малки и големи. Празникът е толкова значим за холандците, че кралското семейство също участва в посрещането на светеца.

Благодарение на посолство на Нидерландия в България тази година имахме възможността за първи път да пресъздадем този автентичен празник наживо в България, като го представим на българската общественост и зарадваме децата.
В Холандия, за да получи подаръка си, всяко дете трябва да изпее песничка или каже стихче на Синтерклаас. Тогава то може да получи типичните шоколадови буквички или традиционни холандски сладкиши - малки джинджифилови бисквитки, които тук Синтерклаас и неговите помощници - Зварте Пит, раздаваха на децата в мол Galleria Бургас. Децата там се забавляваха и с куклено представление "Бон, бон, Оле". Пристигането на Синтерклаас беше проследено от камера и излъчено на екраните в мол Galleria Бургас, където го очакваха децата.

Пристанище Бургас и компания "Бургас Таг Сървис" спомогнаха за автентичното пресъздаване на холандската традиция в България.



Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Holandskiyat-Sv-Nikolai-akostira-na-pristanishte-Burgas-399286
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.