Бургаско на второ място в страната по ниска безработица
Автор: Екип Burgas24.bg 14:25 / 25.09.2012Коментари ()584
© Bulfoto
Бургаска област е на второ място в страната след столицата по ниска безработица за месец август. Това съобщи на пресконференция Пенка Кирилова, началник отдел "Услуги по заетостта" в дирекция регионална служба по заетостта в Бургас. През месец август в четирите бюра по заетост в областта са заявени 616 работни места, като повечето от тях са на първичния пазар, а 86 са по програми за заетост и обучение.

Постъпилите на работа през август от бургаска област са 772, като 76% от тях са постъпили на работа чрез посредничеството на бюрата. През миналия месец по програми за заетост и обучение в бюрата по труда са включени 11 безработни, а по насърчителни мерки 2 безработни. В края на август броя на регистрираните безработни лица в бюрата по труда в бургаска област са 11 871 души, което е 3,38 на сто от всички безработни в страната. В сравнение с предходния месец юли е регистриран спад на безработните, като равнището на безработица е 6,3%.

"По този показател за август месец бургаска област е на второ място в страната след София - столица, преди Варна и Гарбово, които са със седем процента безработица. В регионален мащаб най-ниско е равнището на безработица в община Несебър- 1,5%, Поморие - 2,8%, Приморско- 3,1%, Бургас - 4,2%, Карнобат - 8 %, Созопол - 8,3%, а с най-висока безработица са Средец - 18,8% и Сунгурларе 23,8% . В сравнение с предишни години през август задържаме нивото на безработица, дори и падаме спрямо юли", посочи Пенка Кирилова.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Burgasko-na-vtoro-myasto-v-stranata-po-niska-bezrabotica-382930
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.