Забраниха отблъскващите изображения върху цигарите в САЩ
Автор: Екип Burgas24.bg 16:49 / 25.08.2012Коментари ()646
© МВР
Апелативният съд във Вашингтон забрани отпечатването на отблъскващи изображения върху цигарените пакети. От Агенцията по лекарствата и храните разпоредиха от септември на всички цигарени кутии да се сложат снимки на хора, които са пострадали от вредния навик.

Сред предложените снимки имаше стряскащи изображения на болести и дори починали хора. Целта на Агенцията е по-този начин да се намали броят на пушачите в страната.

Апелативният съд обаче смята, че няма сигурни доказателства, че мярката ще накара зависимите от никотина да спрат да пушат. Освен това изображенията се възприемат като вмешателство от страна на правителството в бизнеса. Производителите на тютюневите изделия в САЩ приветстваха решението на Апелативния съд. Сега обаче предстои по темата да се произнесе и Американския върховен съд.

Според едно от последните проучвания броят на пушачите в САЩ в момента е най-ниският от 70 години насам. Въпреки това всяка година се смята, че милиони хора стават жертва на заболявания, причинени от пушенето. Решението на съда в САЩ идва, когато редица държави предприемат подобни крайни мерки. В Австралия този месец бе решено на всички цигарени кутии да има изображения, които показват последиците от пушенето, както и всички пакети да бъдат еднакви, независимо, че са на различни производители.



Още новини от Международни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/mejdunarodni/Zabraniha-otbluskvashtite-izobrazheniya-vurhu-cigarite-v-SASht-375965
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.