Изцяло български изкуствен спътник полита в орбита
Автор: Екип Burgas24.bg 12:17 / 06.08.2012Коментари ()628
©
За първи път от над 20 години изцяло български изкуствен спътник ще полети в орбита. Спътникът ще бъде сглобен в България от независимия международен научен екип BOREAS и изстрелян през 2013 година. Ракетата-носител Haas 2C ще е в процес на конструиране от румънската аерокосмическа асоциация ARCA. Това съобщи Здравко Димитров, координатор в BOREAS.

BOREAS (Bulgarian Orbital Research And Satellites) се състои от студенти от България, Канада и ОАЕ. Спътникът, чието проектно название, е CubeMessenger, ще бъде изработен по технологията за стандартизирани миниатюрни спътници CubeSat и ще има тегло от един килограм. Мисията му включва изпробване на компоненти за по-големи, бъдещи космически апарати и придобиване на практически опит в прилагането на стандарта CubeSat. Екипът планира да използва технологията, за да създаде и по-амбициозен спътник с мисия в лунна орбита в недалечното бъдеще.

Ракетата-носител е разработена от неправителствената Румънска Асоциация за Космонавтика и Аеронавтика (ARCA), която работи и по проект за изпращане на румънски космонавт със собствена ракета до 2025 година.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Izcyalo-bulgarski-izkustven-sputnik-polita-v-orbita-371587
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.