Днес почитаме паметта на Светите Седмочисленици
Автор: Екип Burgas24.bg 09:44 / 27.07.2012Коментари ()753
© Burgas24.bg
На 27 юли Българската православна църквата чества паметта на Светите Седмочисленици. На тази дата през 916 г. умира последният от седемте славянски просветители - Климент Охридски. Освен двамата първоучители Св. Кирил и Методий и техният ученик Климент Охридски, в това свещено число влизат останалите ученици Горазд, Наум, Ангеларий и Сава. Климент участва в подготовката на Моравската мисия и придружава двамата братя в Моравия, Панония и Рим. В България разгръща широка книжовна дейност. 

Наум работи като учител в Преслав и Кутмичевица. В края на живота си живее в построения от него манастир на брега на Охридското езеро. Горазд е високообразован книжовник, владеещ гръцки, славянски и латински език. Ангеларий води борба с немското духовенство в Моравия, а по-късно заедно с Наум и Сава идва в България, посрещнат радушно от българския владетел Борис I. 

Традицията да се почитат заедно е много стара. Най-рано имената на седмината се споменават в Пространното житие на Св. Климен Охридски от архиепископ Теофилакт, написано към края на XI в. През XIII век култът към Седмочислениците е разпространен из българските земи.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Dnes-pochitame-pametta-na-Svetite-Sedmochislenici-369381
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.