В бургаското Рибно пристанище ще действа лаборатория за анализ на риба, рибни продукти и храни от животински произход. Тя е одобрена за акредитация и до есента ще разполага с лиценз за издаване на официални документи за качеството на изпитваните продукти. Това съобщи кап. Косьо Костов, изпълнителен директор на фирмата - собственик на лабораторията. Доскоро в региона действаше само една лаборатория - тази на ДВСК. Заради натрупването на проби понякога резултатите се забавяха. Новата лаборатория на Рибно пристанище ще даде възможност на бургаския бизнес от хранително-вкусовата промишленост да пуска на пазара по-бързо продукцията си.
Инвестицията е със собствени средства, а за оборудването фирмата кандидатства и спечели проект по фар. Техниката, с която ще се изпитват храните, е нова и от последно поколение, а специалистите, които работят с нея, са преминали обучителен курс.
Откритата процедура за акредитацията на лабораторията е за изпитване на месо и месни продукти, риба, рибни продукти, морски храни, яйца, мляко, зърнени храни, сладкарски изделия, какаови продукти, шоколад, зеленчуци, питейна вода и лед.
Досега техниката в лабораторията се използваше за собствен мониторинг на храни, с които работи фирмата. Там се правят и анализи на водата и мидите от плантацията край Приморско . Резултатите от мониторинга, сравнени с тези от акредитирани лаборатории, са изключително точни и обогатени като показатели, обясниха от фирмата, собственик на лабораторията. |