В разгара на сезона - проверки в защитените територии край морето
Автор: Екип Burgas24.bg 13:06 / 09.07.2012Коментари ()749
По разпореждане на директора на ДПП "Странджа" - инж.Стефан Златаров, в началото на юли 2012 г. бе извършена съвместна проверка от експерти на Дирекцията на природен парк "Странджа" и Община Царево на ползването на плажната ивица и пясъчната коса в границите на ЗМ "Силистар".

При проверката не бяха установени нарушения от заведението, разположено на плажа в ЗМ "Силистар". Монтиран е модул за пречистване на водата и е избягнато заустването на отпадъчните води. Направени са постъпки за поставяне на контейнер и за извозване на отпадъците от плажнта ивица. Концесионерът на плажа представи документ за платена такса в Община Царево.

Съседният земеделски имот, граничещ с пясъчната коса, в който плажуващите паркират автомобилите си, е извън границите на ЗМ "Силистар". Собствениците на имота представиха документ, с който РИОСВ Бургас регламентира ползването на имота за временен престой на автомобили
При проверката се установи, че има изградени временни постройки и нерагламентиран санитарен възел, заустен към реката, изградени от неизвестно лице.
След констатациите на комисията, собствениците поеха ангажимент, санитарният възел да бъде премахнат и извозването на събраните отпадъци да се извършва всеки ден до най-близкото сметище.

Проверките са регулярни и ще продължат с особено внимание към спазване на режима за ползване в защитените територии по време на активния морски туристически сезон.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/V-razgara-na-sezona-proverki-v-zashtitenite-teritorii-krai-moreto-365200
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.