Проверяват храните по морето
Автор: Екип Burgas24.bg 10:06 / 25.06.2012Коментари ()790
©
Имаме засилени екипи по морето, правят се доста интензивни проверки. Това каза директорът на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов в телевизионно интервю. Той обясни, че агенцията е открила и пет приемни на територията на "Златни пясъци", "Албена", "Слънчев бряг", Созопол и Поморие, където хората могат да отидат и да подадат сигнал за нередности.

"Проверява се абсолютно всичко в частта хранене, съответно с какви документи влизат, как са кухните, включително персонала - дали има необходимата професионална квалификация за готвене. Сега се оказа, че проблем са изследванията на персонала, тъй като имахме няколко случая с деца, включително и възрастни в Старозагорските бани, в Плевен и по морето - във Варна, заразявани със стафилококова инфекция. И то заразяването идва от персонала, което е недопустимо", подчерта Войнов.

"Търсим промяна в наредбата на Министерството на здравеопазването, тъй като сега е разписано, че ако сега постъпите на работа, нужно е да имате необходимите изследвания и, ако не смените работата, това остава докато сте на това място, може докато се пенсионирате, което считаме, че е пропуск и за това търсим промяна.

По думите му тази наредба ще се промени, а докато това стане се залагат предписания към собствениците на заведения да заложат като критична точка изследването на персонала в техните системи за самоконтрол. Според него до момента е била конфискувана около 100 кг храна, докато миналата година са били конфискувани тонове храна, опасна за здравето на хората.

Източник: в. "Стандарт"



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Proveryavat-hranite-po-moreto-361770
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.