Изучават сеизмичната опасност по бреговете на Черно море
Автор: Екип Burgas24.bg 17:06 / 30.05.2012Коментари ()658
© Burgas24.bg
Пресконференция за представяне на проект ЧЕРНОМОРСКА МРЕЖА ЗА СЕИЗМИЧНА БЕЗОПАСНОСТ ("Black Sea Earthquake Safety Net(work)-ESNET") ще се проведе на 1 юни 2012 г. от 11 ч. в пресцентъра на Фестивален и конгресен център - Варна.

Целта на проекта е да се изучи каква е сеизмичната опасност в страните, разположени на западния бряг на Черно море, да се направи обща оценка за земетръсния потенциал на региона и системите за реакция на компетентните органи в случай на природно бедствие, причинено от земетресение. След приключване на проекта ще бъде изградена електронна мрежа за сеизмична безопасност в Черноморския регион.

Проектът е с обща стойност около 700 000 евро, финансиран по Съвместната оперативна програма на Черноморския басейн 2007-2013 (90%) и национално съ-финансиране (10%). Партньори по проекта са научни институти от България, Румъния и Молдова, занимаващи се с опасността от земетресения и Международната фондация за подпомагане и развитие "Син полумесец" (IBC), Турция. В изпълнението му ще бъдат включени представители на областните администрации и ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР.

Участници в пресконференцията: специалисти от Националния институт по геофизика, геодезия и география - БАН, София, и представители на партньорските организации.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Izuchavat-seizmichnata-opasnost-po-bregovete-na-Cherno-more-355613
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.