Ученици от Немската гимназия със специално представление за юбилей
Автор: Екип Burgas24.bg 11:23 / 25.04.2012Коментари ()979
©
Бивши и настоящи ученици от
ГПНЕ "Гьоте":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
След 10 години активна дейност, по случай юбилея си, театрална трупа "Гьоте" към немската гимназия ще постави специалното представление "3 в 1". Днес от 17.30 и 19 часа в ДТ "Адриана Будевска" възпитаниците на елитното училище ще изпълнят три скеча на немски език - "Изпитът" и "Печелившият от тотото" по германския комедиант Лорио и "Защо в сиренето има дупки" от Курт Тухолски. Актьорският състав включва възпитаници на гимназията от всички класове.

Началото на театралното ателие към Гимназия с преподаване на немски език "Гьоте" (ГПНЕ) в Бургас е поставено през 2002 г. от група ентусиазирани ученици и преподавателката по немски език Софка Бубалова. Те създават своеобразен кафе-театър, на който представят постановките "Натан мъдреца" и "Добрия човек от Сечуан". Професионална подкрепа им оказват покойният вече драматург Иван Славов и театър "Адриана Будевска", на чиято гостоприемна сцена младите театрали изнасят представленията си. Режисьори и активни помощници през годините са им педагогически съветници и учители, а настоящ ръководител е помощник-директорът по учебната дейност Софка Бубалова. Тяхната роля не се изчерпва с режисьорското поприще - те адаптират сценарии, организират репетиции, подбират костюми, влагат всичко от себе си наравно със своите ученици. Изминават с тях пътя от избор на пиеса и разпределяне на ролите, през безкрайните репетиции до грима, декорите и осветлението на голямата сцена.

Днес трупа "Гьоте" има множество почитатели и богат културен афиш. На сцена са играни пиеси на Иван Вазов, Ст. Л. Костов, Елин Рахнев, Камен Донев, Драгомир Асенов, Юра Зойфер. Поставяни са и авторски творби на ученици от гимназията - "Среднощни изпитания" на Ивайло Иванов (2007 г.) и " Без лед" на Атанас Киров (2012 г.).

Самодейците са редовни участници във фестивала "Бургаски изгреви." В портфолиото им е включено и участие в международен театрален форум, провел се в Румъния. Театралната трупа към ГПНЕ "Гьоте" е носител на множество грамоти, включително плакет на областния управител, а двама от бившите й актьори са студенти в НАТФИЗ.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Uchenici-ot-Nemskata-gimnaziya-sus-specialno-predstavlenie-za-yubilei-347111
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.