Все повече българки се жалват от сексуален тормоз на работното място
Автор: Екип Burgas24.bg 09:47 / 19.04.2012Коментари ()582
"Днес си особено хубава", "Искаш ли довечера да излезем", "Това е само между нас двамата, никой няма да разбере" - със сигурност голяма част от дамската част е чувала подобни реплики на работното място, а мъжката ги е изричала.

Когато това се повтаря месеци наред, гарнирано с пипане, галене и настоятелни SMS-и през нощта, то подобни покани се превръщат в секстормоз на работното място.

През последните години нараства броят на жалбите до комисията за защита от дискриминация срещу подобен вид тормоз. Ако от създаването на комисията преди години досега са били само пет, то само за 2011 г. техният брой е пет.

"Като че ли потърпевшите все повече набират смелост да споделят своята болка и да потърсят възмездие за извършителя. Тези случаи освен всичко друго са и трудно доказуеми, много често подобни интервенции се вършат без свидетели, рядко похотливците са агресивни пред други хора, макар и това да не е изключено", категорични са от комисията на Кемал Еюп.

През март експертите наложили рекордна глоба от 4500 лв. на управител на банков клон, който изпращал "оферти" до своя подчинена дори когато била по майчинство. След като се върнала и не отговорила на мераците му, тя била уволнена. Най-скандалният случай е жалба от служителка във варненска фирма, която започнала да получава обаждания по телефона за извършване на сексуални услуги.

Оказало се, че GSM номерът й е обявен за телефон за секс услуги. След време жената случайно трябвало да изпрати файл от компютъра на шефа и разбрала, че именно той се е "пошегувал" и е обявил нейния номер в сайта за секс услуги. Действията му не били доказани, тъй като той заявил, че друг му е ползвал компютъра. Но управителят на компанията бил глобен с 2000 лв., защото не реагирал на сигналите на жалбоподателката до него.

Източник: в. "Стандарт"



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Vse-poveche-bulgarki-se-zhalvat-ot-seksualen-tormoz-na-rabotnoto-myasto-345643
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.