Лазар Налбантов: Обликът на Бургас го създават тракийските бежанци
Автор: Екип Burgas24.bg 11:20 / 26.03.2012Коментари ()1069
© Burgas24.bg
Снимка Архив
Над 200 000 души се заселват в Бургас и региона през 1913 година. Обликът на Бургас го създават тракийските бежанци, които се заселват от едно малко черноморско градче и Бургас става много голямо селище, с много тракийци, които работят и творят в града. Това каза Лазар Налбантов, председател на Тракийско дружество "Екзарх Антим I" в Бургас.

"Днес почти няма бургаско семейство, което да няма отношение и да няма връзка с тракийския род", добави Налбантов. По думите му бургаското тракийско дружество се радва на постоянна членска маса, която винаги се отзовава и работи за тракийската кауза, но има и много симпатизанти. " В различните дейности, които организираме присъстват не само наши членове ,но и обществеността на Бургас и затова са повече симпатизантите, а ние всички мероприятия ги посещаваме на Бургас и гражданите", каза още председателят.

Той благодари на кмета на община Бургас Димитър Николов и на зам.-кмета по образование и култура Йорданка Ананиева за добрата съвместна работа. " Винаги работим с община Бургас в добър екип. Те винаги са зад нас и ни партнират", каза още Налбантов.

Денят на Тракия е отбелязан като официален празник в националния календар на България. "Датата 26 март не е избрана случайно. Тя е историческа, паметна дата. По нов стил 26 март, а по стар 13 пада Одринската крепост през 1913 година. Одринската крепост е една от най-здраво укрепените крепости за това време. Българският войник показва една изключително добра боеспособност, една жертвоготовност и щурмува крепостта. Одрин пада и отново е в ръцете на българите. За тракийци Одрин е един символ и ние преди няколко години възстановихме двете български църкви "Константин и Елена" и "Свети Георги", защото Одрин е бил с преобладаващ български елемент и за нас наистина Одрин е символ. Битката е от голямо военно, международно, национално значение, защото там за първи път се използва самолет за проучване. Цялата международна общественост забелязва подвига на българския войник, неговата способност за саможертва", разказа Налбантов.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Lazar-Nalbantov-Oblikut-na-Burgas-go-suzdavat-trakiiskite-bezhanci-339668
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.