Високите цени на горивата удариха и по пазара на черноморската риба
Автор: Екип Burgas24.bg 17:35 / 25.03.2012Коментари ()802
© Burgas24.bg
Високите цени на горивата удариха и по пазара на прясна черноморска риба, предаде репортер на Burgas24.bg. Скъпият дизел принуди рибарите от Поморие да не влизат навътре в морето за цаца. Като резултат от това в момента на пазара по Южното Черноморие се предлага само попче.

Морските вълци се оплакват, че от това търпят загуби. Освен скъпите горива за проблемите си обвиняват и големите замърсители на Черно море, заради които рибата измира

Димитър от Поморие обяснява, че "цацата е на дълбокото и кораба ако отиде и не хване цаца нафтата заминава, това е. Заради нафтата не влизаме навътре в морето , много е висока цената 2,70-2,80. За нас е борба за хляб."

Негови колеги обясняват, че за да има само попче в морето има и други причини.Това са големите замърсители, които нарушават екологичното равновесие и от година на година изчезват паламуда, сафрида, лефера.

Сега рибарите изкарват едва по 10-15 килограма риба на ден.Търговците им я изкупуват на ниски цени около 2,80- 3 лева на килограм и затова са принудени сами да продават улова си. На кей в Поморие попчето върви по 4-5 лева килограма. С тези пари рибарите купуват нафта за лодките, за да излязат на следващия ден отново в морето

Рибарите ще търпят загуби и заради влизащата от 15 април забрана за улов на риба. 45 дни след тази дата по пазарите не трябва да има прясна черноморска риба.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Visokite-ceni-na-gorivata-udariha-i-po-pazara-na-chernomorskata-riba-339541
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.