Павлин Михов: Проблемът с бездомните кучета в Бургас е решен
Автор: Екип Burgas24.bg 10:49 / 23.03.2012Коментари ()1830
© Burgas24.bg
Активната политика на Община Бургас през последните години за овладяване и намаляване броя на бездомните кучета вече е с видими резултати. От 2008 година общината изпълнява стриктно програмата си за намаляване популацията на бездомните кучета. Тази програма е изцяло съобразена със Закона за ветеринарно медицинската дейност и Закона за защита на животните, каза Павлин Михов, директор дирекция "Опазване на околната среда".

"Там изцяло се прилага принципа - улови, кастрирай и върни на местото където е било уловено кучето. Ще прозвучи самохвално, но на територията на Община Бургас проблемът с безстопанствените кучета е решен. Решен е до голяма степен. За разлика от други градове в страната Бургас не страда от този проблем, който винаги е в Топ 5 на проблемите на гражданите. Това се вижда и от жителите на Бургас и гостите на града. Това, което прави впечатление е липсата на безстопанствени кучета, които да се разхождат по улиците. Продължаваме да работим в тази посока, тъй като нямам как да бъде спряна работата в тази посока, защото популацията на безстопанствени кучета много бързо би се възстановила ако не се върши нищо", каза Михов.

Той допълни, че през кастрационния център на приюта за скитащи кучета в Бургас преминават между 380 - 420 бездомни животни. Те се обезпаразитяват и ваксинират. След изтичане на следоперативен 10 дневен период се връщат по местата, където са били уловени. Изключително важно е това, че за една голям част от безстопанствени кучета е намерен дом и стопанин.

" Ако 420 е броят на кастрираните кучета, то 208 са били осиновени и не са върнати отново на улицата, а са намерили втори дом и стопани, които да се грижат за тях. Това е много важно в цялостната ни работа по отношение ликвидиране популацията на безстопанствените кучета. Много важен момент е и това, че все повече граждани се обръщат към обслужващият ги ветеринарен лекар да извърши кастрация на домашното животно, тъй като един от източниците на захранване на популацията на скитащи животни се ликвидира. Факт е, че една голяма част от родените животни при стопанин се изхвърлят на улицата, което захранва популацията на бездомни кучета. Важно е да отбележа, че стопаните на кастрирани домашни кучета не дължат годишна такса и са освободени от нея до края на живота на домашния си любимец", каза Михов.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Pavlin-Mihov-Problemut-s-bezdomnite-kucheta-v-Burgas-e-reshen-338975
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.