Кольо Колев: Интересът към схемите на труд повиши безработицата
Автор: Екип Burgas24.bg 17:16 / 09.03.2012Коментари ()694
Условието безработните, които желаят да започнат самостоятелна стопанска дейност и да получат за това безвъзмездно до 20 000 лева да са регистрирани в бюрата по труда е увеличило броя на безработицата в Бургаско, каза директорът на регионалната служба по заетост в Бургас Кольо Колев.

"Искрено казано възможностите, които дава ОП "Развитие на човешките ресурси" и интересът към тези схеми създаде обстановка, която доведе до повишаване на равнището на безработицата, защото голяма част от хората, които кандидатстват по тези схеми се регистрираха като такива в бюрата по труда. Освен това богати възможности дават схемите "Развитие", "Аз мога" "Аз мога повече", "Адаптивност", "Квалификационни услуги и насърчаване на заетостта", "Квалификационни услуги и обучение на заети лица", "Обучение и адаптация". Освен това Националния план за действие за 2012 година също дава възможности за обучение по проекти и програми. Такива са проектите: "Реализация", "Повишаване възможността за заетост на безработни лица чрез качествено професионално обучение", "Шанс за работа", "Нова перспектива". Всички тези проекти са финансирани от националния бюджет и дават възможност на безработните да се преквалифицират и квалифицират", каза Колев.

Той допълни, че през последните години тенденцията е все повече хора да търсят Бюрата по труда не само като посредничество за намиране на работа, а като партньор за тяхното професионално обучение, което повишава тяхната конкурентоспособност на пазара на труда.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Kolyo-Kolev-Interesut-kum-shemite-na-trud-povishi-bezraboticata-335432
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.