Странджанският манов мед с най-чести дестинации до Германия и Австрия
Автор: Екип Burgas24.bg 11:06 / 24.02.2012Коментари ()1151
©
Странджанският манов мед се изнася главно за Германия и Австрия, но и за останалите европейски държави където консумацията му е по-голяма. Манол Тодоров производител на манов мед от Царево каза, че по принцип меда е експортна стока предвид по-малката му консумация в България. Въпреки това обаче консумацията му през последните години се е повишила до 400 грама годишно, тъй като преди години е била около 200гр. По думите му производството в България е малко като в силни години достига до 12 хил. тона годишно, а по принцип е около 8-10хил. тона.

"За да излезем от това малко производство, защото като природни дадености, специално странджанския манов мед е неизчерпаем, ние говорим за конкурентноспособност и едно стопанство да бъде модернизирано и да произвежда на ниска себестойност на продукта. Когато дойде един търговец и определи една цена, ние трябва да сме готови да си продадем продукта на едро, защото един продукт струва толкова колкото дадат за него от другата страна, иначе няма пазар", посочи Тодоров. Той недоумява защо няма субсидия за директни плащания на кошер, когато за пчелите е доказано, че поддържат екологичното равновесие и биоразнообразие. Тодоров се надява през следващия програмен период от 2014 г това да се промени.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Strandzhanskiyat-manov-med-s-nai-chesti-destinacii-do-Germaniya-i-Avstriya-331701
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.