Свидетели и експерти се разминават за катастрофа с депутат край Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 11:54 / 12.01.2012Коментари ()1229
© Bulfoto
Делото за катастрофата с участието на съпруга на депутатката от ГЕРБ Вяра Петрова отново е върнато за доразследване заради разминаване между свидетелски показания и заключения на автотехническата експертиза. Тънкият момент бил в изясняване ролята на третия автомобил при инцидента.

На 14 август 2010 г. близо до местността Пода на южния изход от Бургас 49-годишният Димитър Петров при опит да изпревари "Фиат" с ямболска регистрация навлиза в насрещното платно и удря челно "Шкода", управлявана от 41-годишния Мирослав Пашов. Малко по-късно Пашов издъхва от травмите си.

През декември 2010 г., след приключване на автотехническата експертиза, като обвиняеми са привлечени двама - Димитър Петров и водачът на ямболската кола 24-годишният Христо Йорданов като съпричинител на инцидента.

В рамките на разследването са направени две автотехнически експертизи, втората от които е петорна. Според специалистите допирът между форда и фиата е минимален и не е това причината колата на Димитър Петров да навлезе в насрещното движение, коментира адвокат Благой Потеров, който представлява Снежана Пашова, съпруга на загиналия.

В друга посока са обаче показанията на двама от свидетелите. Според тях колата на депутата е избутана в съседното платно. Поискахме разпечатки на мобилните телефони на свидетелите, за да стане ясно дали в момента на катастрофата те са били в непосредствена близост до мястото, допълни адвокат Потеров.

Съприкосновението между двата автомобила е обективно установено, това се видя още при огледа, има ясни следи, категоричен е Констатин Луков, който защитава Димитър Петров. Според него най-важно е да се изчисли какви сили са се задействали и с каква мощност са били те при съприкосновението на фиата и изпреварващия го форд на Петров. Прецизността на замерванията е от изключителна важност, затова поисках в експертизата да бъде включен и физик, но това не бе прието, допълни адвокат Луков.

Притеснявам се, че опасенията, които изразих още в началото на разследването, започват да се сбъдват, година и половина след катастрофата все още няма обвинителен акт, казва съпругата на загиналия Снежана Пашова.

Веднага след трагичния инцидент тя сподели, че се страхува да не се повлияе на разследването заради високата позиция на участниците от другата страна.

Според нея и в събраните досега доказателства вината на шофьора, управляващ форда, е достатъчно ясна. Една от снимките към експертизите е запечатала блокирания на 86-87 км/ч километраж на колата.

Източник: в. "24 часа"



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Svideteli-i-eksperti-se-razminavat-za-katastrofa-s-deputat-krai-Burgas-319560
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.