Три защитени жилища за деца предвижда да изгради община Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 17:21 / 11.01.2012Коментари ()1164
До 2013 година домът за деца "Ал. Г. Коджакафалията" ще престане да съществува като институция, каза зам.-кметът по здравеопазване, социални дейности и спорт в Община Бургас д-р Лорис Мануелян.Извеждането на децата от тази най- голяма институция да деца продължава. Само до преди няколко години в него се отглеждаха над 100 деца, а на този етап са останали около 30. Това е постигнато с последователна политика както от страна на общината, така и от страна на държавата посочи зам.-кметът.

"Това е много верен и правилен подход, защото истинското интегриране на тези деца не може да става в заведения от казармен тип. Този тип заведения не отговарят на съвременните изисквания и за съжаление самата практика показва, че там има и много криминогенни елементи и децата, които растат голяма част за съжаление оставаха в криминогенна зона", каза Манулян.

Осем от децата вече са изведени в център от семеен тип. "Съобразили сме се с това тези жилища да бъдат в близост до учебни и лечебни заведения, и в близост до спортни площадки, за да може тези деца да се развиват сред другите", посочи д-р Лорис Мануелян. Община Бургас предвижда да изгради още три защитени жилища за деца лишени от родителски грижи "Тази година сме заложили средства за проектиране и за ремонтните дейности. Всичко е в ръцете на Министерство на социалните дейности, от където трябва да бъде осигурено финансирането, но се надявам с добрата колаборация на съответните институции това да се получи. Надявам се до 2013 година дома "Ал. Г. Коджакафарлията" като институция вече да не съществува", каза зам.-кметът.

В едно защитено жилище ще има между пет до осем деца. Общинските специалисти очакват и разкриване на оперативна програма, по която се изграждат подобни семейни центрове за настаняване на децата, но след като те навършат 18 години. В монета функционира един такъв център от семеен тип в бургаския комплекс "Меден Рудник".

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Tri-zashtiteni-zhilishta-za-deca-predvizhda-da-izgradi-obshtina-Burgas-319406
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.