Бургаските фармацевти още се запознават с Наредбата за онлайн продажба на лекарства
Автор: Екип Burgas24.bg 11:03 / 09.01.2012Коментари ()550
© Burgas24.bg
Наредбата, която регламентира онлайн продажбата на лекарства без рецепта е още съвсем нова, тя е от края на миналата седмица и се запознаваме с нея, каза Христо Бургазлиев, председател на регионалния фармацевтичен съюз. Според него Наредбата поставя доста високи условия на аптеките и дрогериите, за да предоставят такъв вид услуга. Един от критериите е аптеката да притежава собствен транспорт. Той поясни, че съответната аптека, за да започне да предоставя този вид услуга трябва да подаде заявление за това пред Изпълнителната агенция по лекарствата, като аптеката трябва да покрие критерии и да получи лиценз.

"За нас най-важното е тази услуга да се предоставя от квалифицирано лице т.е фармацевт или помощник-фармацевт ако е в дрогерия. Все още собствениците на аптеки в Бургас се запознават с Наредбата, тъй като трябва време аптеките да отговарят на определите условия. Услугата не е задължителна за аптеките, в Наредбата е визирано че само аптеките, които имат желание може да се включат. Положителното е че хора от отдалечени населени места ще имат достъп до лекарства", каза Бургазлиев.

По-принцип съюза на фармацевтите има отрицателно становище спрямо търговията с лекарства през интернет, но с тази наредба и високите критерии, на които трябва да отговарят, ще има контрол. По думите му пациента ще знае от коя аптека е лекарството, че то се съхранява при определени условия и температурен режим, ще знае че услугата му е изпълнена успешно.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Burgaskite-farmacevti-oshte-se-zapoznavat-s-Naredbata-za-onlain-prodazhba-na-lekarstva-318597
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.