Бургас и Токио си казаха "Здравейте" - "Коничиуа" очи в очи
Автор: Екип Burgas24.bg 15:32 / 07.12.2011Коментари ()886
Бивши и настоящи студенти от
"Професор д-р Асен Златаров":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
В Бургас бе открита нова конферентна зала на Лабораторията по математична химия към Бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров", оборудвана с най-съвременна техника. По покана на ръководителя на научното звено - проф. Ованес Мекенян, гост на събитието беше кметът Димитър Николов, на когото беше предоставена възможността да говори чрез пряка видео връзка с водещи японски учени. Те работят в Националния институт по оценка на технологиите, базиран в Токио, и ползват софтуерните продукти за молекулно моделиране, които се изготвят в Бургас.
 
"Нашата лаборатория е водеща в света. Но тя нямаше да съществува и 1 ден, ако разчиташе да я издържат държавата и университета. Ние се самофинансираме и съумяваме да задържим тук добрите български специалисти, защото им предлагаме същите условия и заплати, каквито биха получавали в чужбина", каза професор Мекенян.

"Заради успехи като вашите се гордея, че съм кмет на Бургас", отговори Димитър Николов, който обеща подкрепа за организирането на международна научна конференция, домакин на която ще е Лабораторията по математична химия. Тя ще се проведе през април 2012 г.

На днешното откриване присъстваха още ректорът на Бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров" - проф. Петко Петков, преподаватели и студенти от учебното заведение.


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Burgas-i-Tokio-si-kazaha-Zdraveite-Konichiua-ochi-v-ochi-311001
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.