Завършва "Седмицата на вкуса" в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 17:10 / 21.10.2011Коментари ()653
Новият елемент в Седмицата на вкуса трябва да е рационалното и здравословно хранене най-вече при децата. Това каза Добрина Маринова, директор на Алианс Франсез в Бургас по повод края на Седмицата на вкуса.

"Удоволствието от добрата кухня е лукс, който в днешно време малко хора могат да си го позволят. Ние съветваме хората да се хранят интелигентно, рационално с поне 5 плода и много зеленчуци на ден", каза Маринова.

Седмицата на вкуса се чества във Франция и в много европейски държави включително и в България от 15 до 21 октомври. Нарича се така, защото през тези дни в много известни френски ресторанти с прочути френски готвачи, се опитват интересни ястия с хубави френски вина.

" Вкусът е петото сетиво и затова се организира седмица за задоволяване на вкусовите усещания. Във Франция се чества от 18 години, а в Бургас -от 4. По време на франкофонията през март правим изложби от ястия на френската кухня.

Понятието се е зародило още през 16 век с думата "nourriture", която означава и духовна храна. Французите умеят да съчетават вкусовете", поясни директорът. Алианс Франсез в Бургас работи в партньорство и по проект с гимназията по туризъм за провеждане на различни ателиета по време на седмицата на вкуса. Тази година трябваше да пристигне френският готвач Кристоф Доверн и да приготви две торти с лимон и с круши, но поради лошото време се наложи да се отложат ателиетата с него. От Варна пристигна културното аташе Стефани Дьо Мортие, която посети френски ресторант в Бургас. През седмицата Алиансът е пояснявал на посетителите специфичния речник на френската кухня и известни френски рецепти. "Всеки от участниците си избира рецепта, която я превеждаме на български и съответно си я приготвя вкъщи", каза още Маринова.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Zavurshva-Sedmicata-na-vkusa-v-Burgas-297943
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.