Завършва "Седмицата на вкуса" в Бургас | ||||||
| ||||||
Новият елемент в Седмицата на вкуса трябва да е рационалното и здравословно хранене най-вече при децата. Това каза Добрина Маринова, директор на Алианс Франсез в Бургас по повод края на Седмицата на вкуса. "Удоволствието от добрата кухня е лукс, който в днешно време малко хора могат да си го позволят. Ние съветваме хората да се хранят интелигентно, рационално с поне 5 плода и много зеленчуци на ден", каза Маринова. Седмицата на вкуса се чества във Франция и в много европейски държави включително и в България от 15 до 21 октомври. Нарича се така, защото през тези дни в много известни френски ресторанти с прочути френски готвачи, се опитват интересни ястия с хубави френски вина. " Вкусът е петото сетиво и затова се организира седмица за задоволяване на вкусовите усещания. Във Франция се чества от 18 години, а в Бургас -от 4. По време на франкофонията през март правим изложби от ястия на френската кухня. Понятието се е зародило още през 16 век с думата "nourriture", която означава и духовна храна. Французите умеят да съчетават вкусовете", поясни директорът. Алианс Франсез в Бургас работи в партньорство и по проект с гимназията по туризъм за провеждане на различни ателиета по време на седмицата на вкуса. Тази година трябваше да пристигне френският готвач Кристоф Доверн и да приготви две торти с лимон и с круши, но поради лошото време се наложи да се отложат ателиетата с него. От Варна пристигна културното аташе Стефани Дьо Мортие, която посети френски ресторант в Бургас. През седмицата Алиансът е пояснявал на посетителите специфичния речник на френската кухня и известни френски рецепти. "Всеки от участниците си избира рецепта, която я превеждаме на български и съответно си я приготвя вкъщи", каза още Маринова. Източник: Радио "Фокус" |