Няма бум на вирусни заболявания в Бургас, въпреки студа
Автор: Екип Burgas24.bg 16:17 / 11.10.2011Коментари ()551
© Burgas24.bg
Според председателят на съюза на общопрактикуващите лекари в Бургас д-р Петко Желязков, въпреки резкия спад на температурите тези дни, няма бум на вирусните заболявания. Той каза, че преохлаждането има някакъв ефект, но той не е доказан, единствено малко по-студеното време може да влоши оплакванията на хората със сърдечносъдови заболявания и особено на тези, които имат исхемична болест на сърцето или гръдна жаба.

"Погрешно е да се смята, че бързо като паднат температурите масово хората се разболяват, това не е така. Няма бум на вирусни заболявания, а обичайната картина, тъй като мисля, че хората са адаптирани", посочи специалистът. Според него обаче се очаква тези вирусни заболявания да се увеличат сред хората, които работят в затворени помещения, както и сред учениците. Причина за това е не толкова вирус или спада в температурите, колкото самото струпване на повече хора в затворени помещения. За да се избегне това д-р Желязков препоръча да се използва всяка почивка за разходна на вън, всички повърхности да се почистват с антидезинфектанти 1-2 на ден. Освен това е хубаво организма да бъде закален като се консумират повече плодове и зеленчуци, мултивитамини, използването на функционални храни и да се спазват елементарните хигиенни норми.

Вече в аптеките се продават противогрипни ваксини и кампанията за поставянето им започна. Д-р Желязков обаче посочи, че процента на хората, които си ги поставят е все още твърде нисък - около 3-4%. Причина за това той вижда и във финансовите измерения на една противогрипна ваксина, която струва до 13 лв. и за едно четиричленно семейство може да е голям разход.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Nyama-bum-na-virusni-zabolyavaniya-v-Burgas-vupreki-studa-294849
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.