Съветниците отхвърлиха предложението за премахването на обществения посредник
Автор: Екип Burgas24.bg 15:41 / 13.09.2011Коментари ()1057
Съветниците дебатираха относно предложението на групата "Независими", които вече са Национален фронт за Спасение на България", те смятат, че фигурата на обществения посредник е излишна и предлагат неговата дейност да се извършва от общинска администрация.

В залата Валентин Касабов попита какво върши омбудсмана и сам си отговори - с нищо. Според Касабов омбудсмана е част от администрацията и дори е по-ограничен във функциите си. Според него той е една скъпа пощенска кутия, която препредава жалбите на гражданите.

"Ами нали тази функция е вменена и на нас като общински съветници. Колко от вас не са отвърнали на молбите на граждани. Ако ние продължаваме да имаме обществен посредник, ние тогава за какво сме?!, " каза в зала Касабов.

На обратното мнение бе съветника д-р Антонио Душепеев, според когото ако позволява закона би трябвало да има още един омбудсман в Бургас. Димо Грудев припомни какво е свършил обществения посредник и каква роля е изиграл по ключови казуси и че групите в Парламента трябва да лобират за увеличаване на правомощията на посредника.

В крайната сметка съветниците гласуваха против докладната. Без дебат съветниците приеха и така упълномощиха председателя Снежина Маджарова да обяви втори конкурс за нов обществен посредник, тъй като не е избран такъв при последната процедура.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Suvetnicite-othvurliha-predlozhenieto-za-premahvaneto-na-obshtestveniya-posrednik-287071
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.