Над 600 лекари от 18 страни обмениха опит на конгрес в Несебър
Автор: Екип Burgas24.bg 17:05 / 12.09.2011Коментари ()906
Повече от 600 лекари от 18 страни обмениха опит на Втория международен медицински конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум, които се проведе в Несебър, съобщи д-р Андрей Кехайов, президент на ЮЕМФ и председател на Сдружение "Български лекар".

По неговите думи провелата се в рамките на форума кръгла маса по въпросите на здравните реформи и финансираме в страните от Югоизточна Европа е била изключително важна. "На самият форум присъства президентът на Световната медицинска асоциация, представители и експерти на Централната здравна организация, което прави форума изключително важен и от гледна точка на това, че присъстваха и представители на повече от 18 национални медицински организации от Казахстан до Словения", допълни той.

Д-р Кехайов подчерта, че кръглата маса е била изключително ползотворна. "Бяха представени подробни доклади за здравните системи в Украйна, Сърбия, изнесе се доклад за реформите в Португалия, бяха направени много предложения, разбира се и от лекари и от мениджъри на различни лечебни заведения. Проблемите, които в крайна сметка се очертаха ги разгледахме в контекста на предстоящото обсъждане, което се прави от регионалното бюро на Световната здравна асоциация за концепция и стратегия 20/20. Нуждаем се от нов, по-различен дебат за това да се каже истината и реалните проблеми, които имат системите на здравеопазването в Югоизточна Европа, както и конкретните проблеми, които имат страните, които се обединиха пред присъствието на повече от 600 лекари от 18 страни. Този форум е изключително сериозен от гледна точка на научната тематика, която лекарите разгледаха и акредитацията, която получи този конгрес, което говори за високото ниво. Срещите и контактите, които създадохме между представителите на академичните среди, лекарите и мениджърите от съответните страни отвори една реална възможност за реално сътрудничество, комуникация и обмен във всички направления", разясни д-р Кехайов.

"В заключителното си слово президентът на Световната медицинска асоциация ще отнесе посланията и всичко това, което се случи в България, един конгрес, с което определено мога да кажа, че бихме могли да се гордеем, че бяхме домакини и че имаме такова високо международно и национално представителство. В рамките на форума проведох конкретни разговори за сътрудничество с различни страни от Югоизточна Европа, така че се отваря нова страница в нашите взаимоотношения. Що се касае до здравната си памет политиците трябва да признаят в Югоизточна Европа и дори конкретно в България, че здравната система е недофинансирана, че съществуват сериозни проблеми, че липсват конкретни стратегии за това какво конкретно трябва да се реализира. Няма как да вървим напред, ако не се залагат нещата в средносрочен план т.е. отправна точка е споделяне на основните принципи, които се определят от Световната здравна организация. Проблемът с финансирането в здравеопазването в България е много сериозен и в други страни от Югоизточна Европа", посочи още д-р Кехайов.

"Но ние сме страна членка на ЕС и трябва да направим реалистичен план за да догоним сериозното изоставане, което имаме, защото е недопустимо за здравеопазване да се отделят по 180 евро на глава от населението при 1800 за Европа. Необходими са реални реформи, а не общи приказки", категоричен бе той. "Тук повече от всякога е необходим дебат в правилната посока. Ето защо всички участници в този форум се обединихме около идеята проблемите, които имат здравните системи и това политиците да превърнат реално, а не на думи, здравеопазването в приоритет. Бе приета заключителна декларация от срещата в Несебър, която ще бъде отправена към Регионалната бюро на Световната здравна асоциация на срещата, която започва утре в Баку, както и обобщения на всички предложения, които бяха направени. Проблемът със средствата не може да бъде игнориран, без ресурс не могат да бъдат направени, каквито и да е адекватни реформи. Сериозен е проблемът с човешкия ресурс, подчертавам като проблеми в други страни, защото невъзможността в момента лекарите да специализират в средносрочен план ще бъде изключително негативни тенденция, ще останат цели региони без да имат пряка възможност лекарите да ги лекуват", посочи още д-р Кехайов.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Nad-600-lekari-ot-18-strani-obmeniha-opit-na-kongres-v-Nesebur-286768
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.