Колонии от медузи атакуваха Черноморието
Автор: Екип Burgas24.bg 09:19 / 22.08.2011Коментари ()613
© Impact Press Group
Цели колонии от медузи превзеха плажовете по Черноморието през последните дни. Десетки туристи се оплакаха, че са опарени, докато плуват. Нашествието не е необичайно за края на август, тъй като сега мекотелите растат най-интензивно и заради промените в температурата на морската вода приближават брега, обясняват от Института по океанология във Варна.

Според учените в нашето море няма медузи, способни да причинят парализа и смърт, но опарването им е опасно за страдащите от алергии. Мешестите не са агресивни, хранят се с микроорганизми, малки рибки и ракообразни, но при контакт с хората пипалата им отделят слуз с три токсични вещества. Тя предизвиква сърбеж, зачервяване, а понякога и поява на мехури по кожата. Най-опасно е слузта да попадне в очите, затова е желателно да се плува с водни очила. Опари ли ви медуза, веднага промийте мястото с чиста морска вода и изчистете всички остатъци от слузта до сухо, съветват токсиколози. Помага и заливане с лимонов сок или оцет, но е грешка използването на чешмяна вода - тя утежнява реакцията на кожата, причинява подуване и може да повлече повече неприятни последици.

Ако страдате от алергии или не се чувствате добре след инцидента, потърсете лекарска помощ. Медиците обаче уверяват, че отровата на медузите е далеч по-безобидна от убождането от шиповете на опасните морски риби - дракон, скорпид и морска котка.

Източник: в. "Монитор"


Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Kolonii-ot-meduzi-atakuvaha-Chernomorieto-280954
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.