Вкарват басейните в Бургас в общински регистър
Автор: Екип Burgas24.bg 09:54 / 19.08.2011Коментари ()631
©
Басейните на територията на Бургас ще бъдат вкарани в общински регистър. "Така няма да се налага да действаме хаотично, като проверяваме само по сигнал, и ще могат да се избегнат всички нередности и инциденти за ползвателите на съоръженията", каза председателят на общинската Комисия по водно спасяване д-р Андрей Найденов. Бургас е първата община, която въвежда подобен регистър на басейните.

"Стотици басейни на територията на областта са извън полезрението на специалистите, общинските служители не познават Наредбата за водно спасяване, съоръженията работят без проверки и създават предпоставки за инциденти, включително и инфекции, заради неправилно поддържане", каза още д-р Найденов.

Оказва се, че в Регионалната здравна инспекция се води документация и се прави мониторинг за качеството на водата само на 6 от басейните на територията на Бургас, тъй като в полезрението на инспекцията влизат само водните атракциони с кубатура над 100 кубически метра.

Д-р Найденов се оплака, че в някои обекти комисията изобщо не бива допускана.

Въпреки, че видимо водният атракцион се ползва от туристи, собствениците слагали табела с надпис "частен дом" и така възпрепятствали проверките.

Преди дни Общинската комисия по водно спасяване е действала по сигнал и след проверка е затворила басейн на вилно селище в Рудник, в което 52 къщи са купени от англичани и руснаци. Водното съоръжение работи за първа година, но не отговаря на нормативните изисквания, е установила проверката.

Обектът няма регистрация в Регионалната здравна инспекция и не отговаря на изискванията за безопасност. Проверяващите са направили протокол за закриването на съоръжението в присъствието на кмета на Рудник Коста Иванов. Собственикът се задължава да сложи табела, че обектът е неохраняем, а къпането е забранено.

В документа се посочва още, че за да функционира обектът за следващия сезон, до 31 март 2012 г. стопаните трябва да подадат молба в общината, а оттам да проверят отново годността на съоръжението и да дадат разрешение.

Същото се отнася и за останалите басейни, които няма да получат разрешение, ако в този срок собствениците им не подадат документи за включване в регистъра и съоръженията не бъдат проверени от комисия.

Тази седмица в квартал Ветрен заработи нов басейн, той е вкаран в експлоатация и е вписан в регистъра, но общинската комисия е издала още предписания по обзавеждането му, изпълнението на които ще бъдат проверени до дни.

Само на територията на квартал Сарафово има 11 басейна, които се ползват от туристи.

Едва четири от тях отговаряли на изискванията.

Липса на спасители и подходящо оборудване, на регистрация, без правилник за вътрешния ред и действие при спешни ситуации, както и без сключени договори за медицинско осигуряване са най-честите нарушения, които комисията установява.

Общо 26 са басейните на територията на общината, които са установени до момента и са включени в бъдещия регистър, четири от тях са в училища и не работят през лятото. Те ще бъдат проверени идната седмица, за да се види готовността им за предстоящата учебна година.

Източник: в. "Монитор"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Vkarvat-baseinite-v-Burgas-v-obshtinski-registur-280347
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.