Иван Алексиев: Поморие се нуждае от кечествено нов модел на управление
Автор: Екип Burgas24.bg 13:21 / 28.07.2011Коментари ()2146
Народният представител Иван Алексиев е кандидатът на ГЕРБ за кмет на община Поморие.

-Г-н Алексиев вие сте издигнат от ПП ГЕРБ за кандидат кмет на община Поморие, но в момента сте народен представител. Бихте ли припомнили с какво сте се занимавали преди това и от къде сте?

-Аз съм местен, роден съм в Поморие. Завършил съм средното си образование в Поморие, след това учих в Пловдив в Института по хранително вкусови технологии. Дълги години се занимавах с частен бизнес в сферата на туризма.През 2007 по време на местните избори бях кандидат за кмет от ГЕРБ. От януари 2008 година станах зам.- кмет в Община Поморие с ресор туризъм, транспорт и търговия и на пети юли на изборите бях избран за народен представител. Заместник председател съм на комисията по околна среда и води.

-Защо се кандидатирахте за кмет на Община Поморие, как виждате развитието й?

-Кандидатирам се, защото Поморие не се развива в правилната посока. Има хора които може да твърдят обратното, но аз мога да докажа това свое твърдение с факти. Поморие се нуждае от качествено нов,цялостен модел на управление. В момента какво управление имаме? Има тип еднолично управление - кмета на общината няма екип. Аз откакто съм напуснал от 5 юли 2009г. , за да стана народен представител на моето място няма назначен нов заместник кмет т.е. се работи само с един заместник кмет. Работи се със старата структура от 2001г., а вече сме 2011г. Няма визия за управлението и развитието на общината и се управлява на парче. Като пример ще дам Общият устройствен план на общината. Още 2007г стартира Общият устройствен план на Поморие, който дава ясна визия за развитието на Поморие и на общината като цяло. Това включвазони за отдих, зелени зони, индустриални зони. Четвърта поредна година този Общ устройствен план на Поморие не се приема, а в момента се преотреждат парцели. Това са самостоятелни подробни устройствени планове и не се знае утре в дадената местност какво ще се случва. Примерно в местността "Лахана", която е между къмпинг Европа и бургаския квартал "Сарафово". Там вече започнаха да се повяват къщички, но в съседство имотите се водят лозя. Общият устройствен план ще даде развитието на този целия район- ниско строителство, курортно строителство или зона за спорт и отдих . Тази порочна практика управление на парче трябва също да се прекрати.

-Какви ще са приоритети за развитието на Поморие ако бъдете избран? Каква е визията ви за развитието на общината?

-Първото, което трябва да се случи е приемането на общият устройствен план на община Поморие. Това е най-важното, защото даваме ясен знак не само на гражданите в каква посока искаме да се развиваме, но даваме и ясен знак на инвеститорите.Последно време в Поморие големи инвеститори не са влезли. Всичко, което се случи на територията на Поморие беше в следствие на строителния бум. Има няколко по-големи инвестиции, но до тук. Другият важен момент е, прозрачност при управлението и възможност за граждански контрол при разходване на публичните средства. След приемане на бюджет за съответната година в края на годината има отчет за разходване на тези средства - отчет на бюджета. Г-н кмета е втори мандат кмет и осма година управлява Поморие, но за седма поредна година отчета на бюджета не се приема. Какво означава това? Разходват се публични средства общинският съвет не приема така разходваните средства и въпреки това нещата си продължават по старому. Трябва гражданите да знаят къде им отиват средствата. Необходима е изключително строга финансова дисциплина по отношение на разходването на тези публични средства. Ситуацията в момента откъм финанси в община Поморие е изключително тежка. Още при приемането на бюджет 2011 аз лично и моите колеги общинските съветници от ГЕРБ дадохме пресконференция и тогава заявих, че бюджета на Поморие, който е в рамките на близо 21 милиона е раздут и има дефицит от около 3,5 милиона лева и реалният бюджет остава около 17 милиона лева. Една справка може да покаже много добре това, но тази справка кметът на общината не я дава въпреки, че общинските съветници от ГЕРБ я поискаха още на предходната сесия, но още не са я получили.Става дума за данните какви задължения има община Поморие към фирми, доставчици,физически или юридически лица. Ще спомена само няколко цифри. Общината има задължение от един милион лева към фирмата, която поддържа чистота в Поморие, 450 000 лева са задълженията за озеленяване, близо 650 000 лв. за строителни материали, близо 100 000 лв. за горива към училища, детски градини и автомобилите от автопарка на общината 160 000 лв. на фирмата доставяща храна на детските градини. Милион и двеста хиляди са дълговете към НАП, като те пари са гарантирани със залог терен общинска гора без решение на общински съвет. В момента общо дефицита на общината се около 3 500 000 лева, но тази цифри ще нарасте след активните предизборни мероприятия, които се случват в Поморие. В момента предизборно се правят градинките и тротоарите, но голяма част от фирмите на са си получили парите и не с фактурирали тези дейности, защото ако фактурират тези дейности дефицитът на община Поморие ще отиде до 6 000 000.

-Не се ли притеснявате от това наследство?

-Изключително притеснително е, но тук трябва да се намесят финансовите контролни органи. Ние като народни представители гласувахме дефицита на държавата да не е по-голям от два процента, но общинските дефицити отиват над 20 %. Има много общини които имат дефицити и тези дефицити могат да пробият държавния бюджет след няколко месеца.Всичко ще излезе след изборите.

-Освен строга финансова дисциплина какво още трябва да се случи в Поморие?

-Оперативните програми. В момента настоящото ръководство не използва добре възможностите на Оперативните програми на ЕС.За дългото управление на кмета на общината имаме спечелени два проекта. Едрият, е за образователната инфраструктура за Професионалната гимназия по туризъм "Алеко Константинов"- Поморие и две детски градини. Какво е изненадващото там? Една година след подписването на договора нищо не се е случило. Спечели се още едни проект за брегоукрепване на южния бряг, където преди време имаше скъсване на дигата в кв. "Свети Георги". Кмета след като подписа договора каза, че проектът ще стартира септември. Нали се сещате за какво единият проект е забавен с една година, а вторият започва през септември - предизборно да се правят първи копки. Това е страшното при сегашното управление- не се мисли за хората, за града, за развитието му, а чисто предизборно се нагласят мероприятия, за да се покаже кмета как работи. Другият важен момент, на който трябва да се обърне внимание са младежите. В момента има изключително неглежиране на дейности -спорт, даровити деца. Масовият спорт го няма. Ние имахме един традиционен турнир футбол на малки вратички, който се прави винаги в навечерието на празника на града. При сегашния кмет този турнир не се случи. Преди двадесет дни ще се проведе този турнир, но причината отново е, че за жалост пак идват избори. Мой приоритет ще са младежките дейности и спорт и активно развиване на масовия спорт. Да накараме младите хора да спортуват също е едни от приоритетите, които ще следваме аз и екипа, който ще създам. Моето намерение е да работим във екип и всеки от екипа да носи своята персонална отговорност за свършеното.

Източник: Радио "Фокус"




Още по темата: общо новини по темата: 339
11.05.2012 »
17.02.2012 »
28.11.2011 »
10.11.2011 »
07.11.2011 »
04.11.2011 »
предишна страница [ 1/57 ] следващата страница
Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Ivan-Aleksiev-Pomorie-se-nuzhdae-ot-kechestveno-nov-model-na-upravlenie-274479
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.