Реализират достъпна архитектурна среда в две бургаски училища
Автор: Екип Burgas24.bg 14:10 / 05.07.2011Коментари ()1117
© Burgas24.bg
Бивши и настоящи ученици от
ОУ" Л. Каравелов ":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Елин Пелин":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
СОУ "Иван Вазов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Тази година ще бъде реализирана достъпна архитектурна среда в две бургаски училища, съобщи зам.-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева. Това са Английската и Немската езикова гимназия, които се помещават в една и съща сграда и училище "Любен Каравелов". Има европейски изисквания за въвеждане на достъпност във всички обществени сгради, в това число и на училищата, обясни тя.

"Много често ние се сблъскваме с реална потребност тя да бъде изградена, поради това, че в училищата се обучават деца с увреждания е необходимо да бъде изградена достъпна среда за да могат те или техни родители до посещават безпрепятствено институцията и да могат да получават достъп до образователната услуга. По проектите, които община Бургас реализира по оперативната програма е да включим тези мерки за достъпност за да могат да бъдат изградени в рамките на ремонта. Това се случи по време на изпълнението на проект по ОП "Регионално развитие" училищата "Иван Вазов" и Електротехникума, Строителния техникум, "Елин Пелин", детската градина "Ханс К. Андерсен", обясни още Ананиева.

Една част от училищата са си изградили със средства, с които те са кандидатствали пред Министерството на образованието по мярка "Достъпна архитектурна среда" , така че за тях също има изградена достъпна архитектурна среда, допълни зам.-кметът. Така е в училище "П. Р. Славейков". "Това, което ние правим и се опитваме да реализираме като политика е съвместно с неправителствените организации на хората с увреждания, да обследваме достъпната среда във всички училища. Такива имаме вече направени на няколко училища, след което да се случи проектиране и изграждане на тази достъпна среда. Много се радвам, че директорите на училищата подкрепят тази идея и имахме съвещание с работната група, която разпределя средствата по делигираната от държавата дейност сума за обновяване на материално-техническата база. Това което директорите предложиха е поетапно да започнем със средства, които ние оставяме в общината като резерв, да решаваме този проблем за да можем поетапно да изградим във всички училища достъпна архитектурна среда", допълни Ананиева.

"Това, което тази година ще успеем да реализираме е достъпна архитектурна среда Английска и Немска езикова гимназия и в училище "Любен Каравелов", където има реален проблем, който трябва да решим и да предложим наистина достъпно образование. Поетапно ще се опитаме да решим този проблем със съвместните усилия между Община Бургас и ръководството на бургаските училища". 46 са общинските училища, от които десет имат изградена достъпна среда. Някои от тях са с пълни, други с частични мерки, обясни Ананиева.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Realizirat-dostupna-arhitekturna-sreda-v-dve-burgaski-uchilishta-268017
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.