Бургаски имигранти във възторг от България
Автор: Екип Burgas24.bg 09:23 / 27.05.2011Коментари ()759
© Burgas24.bg
"Искаме да живеем, да работим и да остареем в България" - това заяви вчера пред бургазлии Диана Боград на Информационно събитие «Единни в многообразието», организирано от Информационен център за имигранти /ИЦИ/ - Бургас.

Представянето на част от имигрантската общност пред приемащото общество се проведе в центъра на морския град като етап от дейностите по изпълнението на Проекта "Мрежа от Информационни центрове за имигранти в България", който в България се изпълнява от Мисията на Международна организация по миграция (МОМ), осъществяван с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейски интеграционен фонд. ИЦИ - Бургас събра в центъра на града имигранти, представители на медиите и десетки граждани, които в продължение на два часа имаха възможност както да се насладят на колорита на българските ритми, така и да чуят автентичните и прочувствени слова на имигрантите с техния възторг от България, техните очаквания и разочарования.

Лекарят-кардиолог Ирина Кайгародова от Камчатка се обърна с благодарност към ИЦИ - Бургас за оказаната помощ и подкрепа във всичко, с което тя и съпругът й се сблъскват в България. Тя се обърна с апел към българските законотворци да създадат закони и условия, които да улеснят както техните деца, така и младите хора от Русия, искащи да дойдат да живеят и работят в нашата страната.

Александър Гасилов, Русия, който от две години живее в България поздрави екипа на ИЦИ - Бургас за ползотворното сътрудничество с Ассоциация русскоязычных собственников недвижимости в Республике Болгария «Алеша», благодарение, но което живота на много имигранти става по-лесен и приятен. Той изрази специални благодарности към мисията на МОМ в България, за безценната грижа, която получават хората като него в България и ги поздрави със 60 годишния юбилей.

Последен думата взе телевизионният водещ, психологът от Първи канал на Русия Борис Новодержкин. Той каза, че в Русия казват: "В Гърция има всичко!" и коригира твърдението с думите "В България има повече от това!" Новодержкин, сподели пред приемащото общество, че в страната той, съпругата му и 3-те му деца се чувстват прекрасно. "Първото, което чух и научих в България беше израза "Няма проблеми!" - заяви Борис Новодержкин и пожела на всички имигранти да се чувстват като него.

Интеграцията на имигрантите е динамичен и двупосочен процес на взаимно опознаване между представителите на различните страни, живеещи в България и българското общество. Именно заради това по време на информационното събитие «Единни в многообразието», организирано от Информационен център за имигранти /ИЦИ/ - Бургас бяха раздадени над 300 флаери, картички и брошури.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Burgaski-imigranti-vuv-vuztorg-ot-Bulgariya-257259
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.