Артефакти свидетелстват за храм на богиня Деметра в Созопол
Автор: Екип Burgas24.bg 16:14 / 18.05.2011Коментари ()913
© Burgas24.bg
Храм на античната богиня Деметра и дъщеря й Персефона се е издигал преди векове в района на Созопол. За това свидетелстват артефактите, открити от археолозите по време на разкопките на нос Скамни в черноморското градче.

Според древногръцката митология Деметра е богиня на земеделието и на зараждащия се живот, пазителката на брака и на свещения съюз. А единствената й дъщеря Персефона се счита за богиня на плодородието, царицата на подземното царство.

Свидетелство, че по тези места е имало храм или светилище на богинята и тук се е изпълнявал култа към нея според ръководителя на разкопките доц.д-р- Кръстина Панайотова ,са откритите статуетки и множество глинени съдове. Този култ се изпълнявал само от жени, в определени дни от годината, през месец октомври на места където има скални цепнатини,пещери, а къде по-удобно място в този район освен скалите в Созопол?!"

Само за седмица учените са попаднали и на 10 запазени скелета на мъже,сред които един на дете.Двама от тях са били обути в ботуши, което говори за високият им сан. И още една любопитна подробност единият от погребаните е носел медальон с изображение на Рождеството, много ясно се виждат фигурите на Богородица, на Йосиф, младенеца Христос,дори са изобразени магарето и вола.

Разкопките, опитващи да сглобят историческия пъзел през вековете от самото начало на съществуването на гръцката колония Аполония Понтийска до началото на 20 век привличат не само учени, но и много туристи.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Artefakti-svidetelstvat-za-hram-na-boginya-Demetra-v-Sozopol-255536
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.