В "Долно Езерово" ще могат да следят за чистотата на въздуха в реално време
Автор: Екип Burgas24.bg 16:48 / 09.05.2011Коментари ()468
©
Жителите на бургаския квартал "Долно Езерово" ще могат да следят за чистотата на въздуха в реално време, съобщи Маринета Николова, началник отдел "Управление на околната среда" в Община Бургас. "Още с подготовката на проекта, по който е закупена мобилната станция за мониторинг на въздуха, поехме ангажимент към гражданите на Бургас първата общинска мобилна станция в страната да обиколи всички жилищни комплекси, квартали и съставни селища на общината", обясни Николова.

Първото място е квартал "Долно Езерово", защото жителите на квартала първи са подали заявка. Тя ще бъдем в квартала две седмици, след което ще бъдат обиколени и останалите жилищни комплекси на Бургас. Резултатите от замерванията на станцията се визуализират в реално време на интернет страницата на общината, на тази на проекта, по който е закупена и двете електронни информационни табла, които са разположени на сградата на община Бургас и сградата на териториална дирекция "Долно Езерово". Така гражданите могат в реално време да се информират за регистрираните стойности на замърсителите на атмосферния въздух.

Мобилната станция е снабдена и с метеорологични датчици. При регистриране на високи стойности и значително превишаване на нормите за чистота на въздуха от общината ще информират Регионалната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда, съобразено с посоката и скоростта на вятъра, за да може да се индифицира съответния замърсител.

Първоначално мобилната лаборатория бе разположена до сградата на община Бургас. "Имаше единични дни, в които станцията засичаше малко по-високи стойности по отношение на замърсителя фини прахови частици. В никакъв случай стойностите не са тревожни, но са надвишаващи среднонощната форма. Обяснението е, че тя е тествана при възможно най-тежките условия - подложена в центъра на Бургас на въздействието на извършващите се ремонтни дейности", обясни специалистът от общината. При останалите замърсители няма регистрирани по-високи норми. Мобилната лаборатория е закупена по международен проект, който община Бургас разработи и спечели за финансиране по линия на европейското икономическо пространство с финансовата помощ на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Стойността на проекта е над 380 хиляди евро.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/V-Dolno-Ezerovo-shte-mogat-da-sledyat-za-chistotata-na-vuzduha-v-realno-vreme-253162
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.