КЗК не уважи искане за спиране на концесията на пристанищен терминал
Автор: Екип Burgas24.bg 15:06 / 15.04.2011Коментари ()647
© Burgas24.bg
Комисията за защита на конкуренцията остави без уважение искането на "Интегрейтид Порт Системс Лимитид", Лондон, Англия за налагане на временна мярка - спиране на процедурата за предоставяне на концесия за услуга върху "Пристанищен терминал Бургас-Изток - 2", част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Бургас, открита с Решение № 93/14.02.2011 г. на Министерски съвет на Република България.

Съгласно нормативната уредба, КЗК се произнася по искането за налагане на временна мярка след преценка на възможните последици от налагането й от гледна точка на обществения интерес, като отчита твърденията в жалбата, становището на съответния орган и приложените доказателства от страните. КЗК може да не наложи временна мярка, когато отрицателните последици за всички интереси, които могат да се увредят, превишават ползата от нейното налагане.

В случая Комисията отчете, че обектът на концесията - пристанищен терминал Бургас Изток -2, е част от пристанище за обществен транспорт с национално значение - Бургас. Основната цел на отдаването на концесия на терминала е бъдещият концесионер да инвестира в развитието на пристанищната инфраструктура и модернизацията за техническите съоръжения, което ще бъде в национален интерес, предвид стратегическото местоположение на пристанище Бургас в Черноморския басейн, допринасяйки за привличане на нови клиенти на пристанището, подобряване на предоставяните услуги и повишаване на приходите му, а оттам ще допринесе и за издигане престижа на морското дело в РБ, поради което КЗК остави без уважение искането на жалбоподателя за налагане на временна мярка, тъй като от спирането на процедурата ще произтекат значително по-големи вреди, които превишават ползата от нейното налагане.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/KZK-ne-uvazhi-iskane-za-spirane-na-koncesiyata-na-pristanishten-terminal-247169
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.