Военни искат издигането на паметник на загиналите бургазлии през войните
Автор: Екип Burgas24.bg 14:49 / 07.04.2011Коментари ()754
© Burgas24.bg
Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Бургас се обръщат с отворено писмо до кмета на града и председателя на Общинския съвет с питане: Кога ще има паметник на загиналите бургазлии през войните в Бургас?

Burgas24.bg ви предоставя пълния текст на писмото на военните към институциите в града:

След година / 13 март 2012 г./ се навършват СТО години от сключването на Съюзния договор между България, Сърбия, Гърция и Черна гора, против Турция. Деветдесет и девет години и шест месеца от началото на Балканската война / 26.09. 1912 г./. А две години по- късно на 3 април 2013 г. ще честваме СТО години от славните победи на Българската армия, вторите след Освобождението от турско робство.
Само за един месец Българската армия постига невиждани победи срещу превъзхождащата я турска армия и я разгромява при Гечкинлии, Селиолу, Ескиполос, Лозенград и Люлебургас и достигат Чаталджанските укрепени позиции на 30 км. от Цариград. Светът е учуден, а турците зашеметени и молят за мир.

Нямаме за задача да разказваме цялата история на войната. Посочваме горните факти и дати, не защото ние българите сме ги забравили или не ги помним. А защото искаме да направим сравнение: Как една млада държава / само на тридесет години/ можа за една година от сключването на договора / военния съюз със съседите си/, да се подготви и проведе една победоносна война с многократно превъзхождащата я армия на Турската империя.

И тук е въпросът ни:
След СТО години от най- славните дни за България и българите, за Българската армия и нашите деди; победи възпяти в не едно стихотворение и песни на Иван Вазов и много други поети и певци; разказани в не една книга и филм;
и в един голям български областен град с многохилядно население като Бургас, център на най- голямата област в България; място откъдето е подготвена и потеглила към победи под командването на ген. Радко Димитриев победоносната Трета армия; Бургас- разполагащ с всички необходими условия и възможности: властни институции, културни и научни учреждения, талантливи граждани;
град, в който са се сменяли най- различни по политически убеждения кметове, общински съветници, управители на областта, партийни лидери и т.н. и, които до ден днешен не успяха за СТО години да се разберат, споразумеят и решат как да увековечат славните победи на своите бащи и деди, победите на Българската армия с един Монумент или поне със скромен Паметник на незнайните воини, положили костите си за България в Балканската, а и следващите две- три войни, включително и Втората световна война.

И защо тези наши бургаски управници, извинете, ръководители, не желаят да се разберат и да отделят няколко хиляди лева, за да постоят един достоен паметник и увековечат и изпишат имената на падналите на паметни плочи. Или се срамуват от тях?

А паметници в Бургас през тези СТО години са издигнати не един и два. За много достойни и видни личности, българи и чужденци. А преди много години родолюбови българи, изстрадали бежанци от Одринска Тракия и Беломорието, или синове и внуци на загиналите във войните бургазлии, с доброволни средства построяват един скромен паметник - Български войник в естествен ръст. Дълго време беше забравен. Но сега се намира пред Гарнизонния военен клуб /ДНА/, където не малко бургазлии отдават почит и полага цветя и венци в памет на падналите достойни и незнайни воини от Бургас.

Но това скромно паметниче, отново бе поругано от общински величия с прозвището "Пурко". Каква наглост?
Преди няколко години езин кмет се стресна и поби десетина каменни блока за увековечаване на героите от 24- ти Пехотен полк. Но и те бяха подиграни. И наистина много хора се чудят какво представляват.

Доколкото ни е известно няколко пъти Общинският съвет се е занимавал с въпроса за паметник на Незнайния войн. Но ето всички виждаме: СТО години от Балканската война се навършват през 2013 г., деветдесет и пет от Първата световна и шейсет и осем години от Втората световна война.
А паметник за жертвите в тези войни в Бургас няма.
А те, героите не са малко - в Междусъюзническата война са над 33 000, в Първата световна- над 87 000, във Втората световна са 32 000 жертвите. А в Балканската 44 000.
А ние бургаските граждани и немалко чужденци и гости на града няма къде да положим цветя и почетем паметта им.
Коя дата ще избере общината за откриването и освещаването на паметника- в началото или края на войната, вие решете. Но нека на тази дата тържествено бъде открит един достоен паметник и заедно с цяла България тържествено да отбележим един велик ден за България и армията ни - 100 години от Балканската война.

Ние, бившите офицери и сержанти, обединени в Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, ветераните от войните и военноинвалидите с настоящето писмо се обръщаме към кмета и Общинския съвет на град Бургас:
В най- скоро време да решат проблема с издигането на един достоен Паметник на Българското войнство. Да пренебрегнат партийните си проблеми и единодушно да приемат едно патриотично решение:

ИЗДИГАНЕ НА ПАМЕТНИК НА ЗАГИНАЛИТЕ ВЪВ ВОЙНИТЕ БУРГАЗЛИИ, и не само на тях, а и на загиналите във войните от новите квартали на общината.

И предлагаме:
За да не се получават обидни подигравки и имена от недостойни граждани на Бургас в образа на Незнайния воин да бъде изобразен лика на някой от героите на Балканската война.

Кога ще решите господа?
Ние очакваме един достоен паметник!
Изпращаме Ви това отворено писмо 2 години преди юбилея- 100 години от победата на Българската армия в Балканската война, за да имате време да решите проблема, да намерите средства, подходящо място, отговорно художеството изпълнение и време да направите паметника.


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Voenni-iskat-izdiganeto-na-pametnik-na-zaginalite-burgazlii-prez-voinite-244706
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.