Пристанище Бургас си сътрудничи с порт Костанца
Автор: Екип Burgas24.bg 09:05 / 29.03.2011Коментари ()595
© Burgas24.bg
Изпълнителният директор на "Пристанище Бургас" ЕАД Диян Димов, ръководителят на направление "Маркетинг" Стойчо Димов и Красимир Лозанов, член на Търговско - индустриална камара - Бургас на 25 март 2011 г. посетиха Румъния. В рамките на визитата бяха проведени срещи с генералния директор на Морската пристанищна власт на Констанца Андрей Попа и президента на Търговската камара на Констанца Михай Дарабан.

Конкретната цел на посещението бе обмяна на опит с най-голямото румънско пристанище в администрирането и управлението на пристанищната дейност в контекста на членството в Европейския съюз, добрите пристанищни практики и темповете на усвояване на средства по европейските програми и проекти.

В рамките на срещите бяха представени румънските проекти за пристанище Констанца в обхвата на Оперативна програма "Транспорт" (2007 -2013 г.). Сред тях са :

Доизграждане на северния вълнолом - над 1200м, стойност 121 млн. евро;

Мост над канала р. Дунав - Черно море, стойност 19 млн. евро

Развитие на ж.п. инфраструктурата в зоната река-море, стойност 17,6 млн. евро;

Мост в зоната река-море, стойност 8 млн. евро,

Развитие на островната част, стойност 299 000 евро.

Отчетено бе, че опитът на пристанище Констанца в усвояването на инвестиции по европейските програми е безспорен и в последните години това допълнително стимулира лидерската му позиция в Черно море.

Основният принцип на пристанищното обслужване е публично-частното партньорство, реализиращо се чрез сключените 40 съвместни договора между Морската пристанищна власт на пристанище Констанца и местни и международни компании, специализирали се в осигуряване, обработка, съхранение и спедиция на товари, в т.ч. и с конкретни инвестиционни проекти в пристанищната инфра и субструктура.

Екипите на двете пристанища обсъдиха реални инициативи по развитието на пътнико и товаропотока между тях на база съществуваща или изграждаща се инфраструктура, включително възможностите за използване на водната връзка Черно море - река Дунав.

Ръководството на "Пристанище Бургас" ЕАД презентира проектите за развитие на българския порт, като се акцентира на включения в обхвата на Оперативна програма "Транспорт" проект "Супер Бургас", който е и с интермодална насоченост (водно - железопътна и авто - транспортна връзка) и конкретната реализация на първата фаза от него - Зоната за достъп между 1-во и 4-то корабни места и изграждането на круизен терминал и прилежаща инфраструктура.

Делегацията посети пристанищните терминали за обработка и съхранение на зърнени храни и пътническия терминал.

Преимуществата на Пристанище Бургас в географско разположение и културно-историческото наследство на региона ( близост до античните градове Созопол, Несебър и Поморие), в съчетание с даденостите на хиндерланда на Констанца (древен град Томис и делтата на р.Дунав) благоприятстват развитието на туристическата морска индустрия.

Също така беше обсъдено създаването на Черноморски клъстер на база двете търговски камари и силното пристанищно присъствие в икономиката на регионите. Това ще спомогне и за целево съвместно участие по европейски програми за развитие.

Посещението на българската делегация бе под егидата на Търговската камара на Констанца и със съдействието и участието на Търговско индустриална камара - Бургас.



Още новини от Международни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/mejdunarodni/Pristanishte-Burgas-si-sutrudnichi-s-port-Kostanca-241720
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.