Над 2 милиона българи още са без домоуправител
Автор: Екип Burgas24.bg 10:12 / 25.03.2011Коментари ()765
© Burgas24.bg
2 350 000 българи не спазват Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС). Според разпоредбите още в края на миналата година те е трябвало да изберат домоуправител на блока, да направят домова книга и да се регистрират в общината. Това стана ясно вчера от думите на Николай Пехливанов от "Атака", който е и зам.-председател в парламентарната комисия по регионална политика.

Според него, ако законът се изпълнява стриктно, още сега нарушителите трябва да бъдат глобени между 20 и 100 лева. Това е ангажимент на кметовете в общините, но те масово не налагали санкции, каза Пехливанов. Причината е, че така трябвало да бъдат глобени половината от жителите, а местните управници се страхували от негативното отношение на хората. "Заплахата от глоби не е ефективен стимул, затова е добре всички санкции в закона да отпаднат, докато не намерим работещ механизъм", коментира Пехливанов.

Той припомни, че към момента 25% от сградите в режим на етажна собственост са изпълнили задълженията си по закон. Само 2% пък са регистрирали сдружения на собствениците. Това е основният начин да се кандидатства за финансиране от еврофондовете за саниране на жилищните блокове. През юни тази година ще бъде отворена и схемата по оперативна програма "Регионално развитие", предназначена за обновяване на жилищните блокове. По нея са предвидени близо 80 млн. лева.

У нас има 100 000 сгради в режим на етажна собственост, които се нуждаят от обновяване, припомни още Пехливанов. По думите му ситуацията е особено тежка с 12 000 панелни блока в България, които вече са на възраст над 35 години.

Източник: в. "Монитор"



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Nad-2-miliona-bulgari-oshte-sa-bez-domoupravitel-240818
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.